IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:40 | 13 декември 2022
Обновен: 02:34 | 15 май 2024

67% от фирмите ще вдигат заплатите догодина

13% от компаниите не са решили още как да постъпят

По материала работи: Ставри Таргов
67% от фирмите ще вдигат заплатите догодина

Увеличение на заплатите през 2023 г. планират 67% от работодателите. Това показва традиционната онлайн анкета на БСК, в която са се включили 796 предприятия от цялата страна. Всеки пети (20%) планира запазване на нивата на заплатите, а 13% все още не са решили.

Сред представителите на бизнеса преобладават песимистите - 40% от анкетираните очакват икономически спад през 2023 г., 31% не очакват промяна, а едва 16% вярват в по-доброто бъдеще. Очакванията са за криза, каза председателят на БСК Добри Митрев.

Най-сериозни притеснения за бъдещето фирмите имат по отношение на високите енергийни цени и инфлацията. 59% от участниците в анкетата очакват забавянето на световния икономически растеж да се отрази негативно на техния бизнес през 2023 г.

Сериозен песимизъм има и по отношение на европейските регулации в областта на екологията, от които негативно влияние очакват 44% от анкетираните.

Липсата на работна ръка е най-големият проблем за бизнеса - недостигът на кадри е посочен от 73% от фирмите като съществен проблем. Най-голям е дефицитът на изпълнителски състав и тесни специалисти, но има недостиг и на общи работници, ръководен и административен персонал.

Въпреки че повечето фирми планират увеличение на заплатите, бизнесът е категорично против предложението минималната заплата да стане 50 на сто от средната, което вече беше гласувана на първо четене в парламента.

Народното събрание взе вредно решение, заяви Мария Минчева, зам.-председател на БСК. Анкетата на БСК показва, че при увеличаване на минималната заплата за 48% от фирмите ще се наложи да вдигнат цените на предлаганите от тях стоки и услуги, което ще доведе до ръст на инфлацията.

18% са заявили, че ще увеличат само заплатите на хората, които са на минимална заплата, а останалите възнаграждения няма да бъдат променени, 16 на сто са заявили, че ще се наложи да съкращават персонал, а само 18% са заявили, че няма да имат проблеми, пише "Труд".

 

Коментари

Новини Варна