IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
16:40 | 17 декември 2022
Обновен: 02:19 | 26 април 2024

Всеки трети ще похарчи под 200 лв. за коледни подаръци

Бюджетът за пазаруване на повече от половината българи е като миналогодишния

По материала работи: Ставри Таргов
Всеки трети ще похарчи под 200 лв. за коледни подаръци

Българите ограничават разходите за ексурзии, ресторанти, покупка на мебели, домакински уреди и мебели за Коледа. Въпреки инфлацията и растящите цени 70% от българите няма да се откажат от традиционното пазаруване на храни, напитки и подаръци за Коледа. Повечето хора изчакват промоциите за празника.

Това показват данните от онлайн проучване седмица преди Коледа.

Около 40% от анкетираните са заявили, че ще заделят между 200 и 400 лева за коледни покупки. Под 200 лева ще похарчат около 30%. Бюджетът за коледното пазаруване на повече от половината българи е като миналогодишния.

Едва 12% са заявили, че ще заделят повече, а около 31 процета ще похарчат по-малко в сравнение с 2021 г.

Стрея Пунчева вече е купила почти всичко за Коледа. Похарчила е малко повече в сравнение с миналата година. По-високите цени не са повлияли на избора ѝ.

При Иван обаче поскъпването на живота през последната година се е отразило и на бюджета за коледни подаръци. Въпреки това той ще зарадва всичките си близки с коледни подаръци.

Над 20% от участниците в онлайн прочуване обаче са заявили, че заради ограничения бюджет ще купят подаръци за по-малко хора. А около 37% са намерили друг вариант да компенсират по-високите разходи за коледни покупки.

"Ще гледат да намалят стойността - единчината стойност на всеки един пдоарък и промоцията ще е водещият фактор при вземане на решпение дали да купим това или да го отложим", обясни Кристина Милкова - директор на компания за дигитален маркетинг.

Храна, напитки, дрехи, обувки, парфюми, играчки са в списъка със задължителни коледни покупки на българския потребител. Освен разходите за декемврийските првзници домакинствата трябва да планират и плащанията, които идват в началто на всяка година.

"Данъци, застаховки и други подобни неща. И те ще изискват средства и за съжаление тази годинаще изискват повече средства", посочи Иван Стойков - финансов анализатор.

Съветът към хората, които не са планирали тези разходи през годината, е да ограничат харчовете за коледно пазаруване. Вариантите са заем от приятел, банка, кредитна карта или бърз кредит. Интересът към бързите заеми традициоинно се увеличава в края на годината.

"Нефинансовите банкови инситутции понякога имат някакви такси, които правят така,че изплащането на тези кредити да бъде малко по-скъпо от тези 50%, които регулацията позволява. Хората нека внимателно да четат условията, за да не бъдат изненадани неприятно", препоръчва кредитният консултант Николай Устамитев.

Екпертите съветват, ако се налага да вземете бърз кредит изчислете добре дали ще можете да плащате вноските, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна