IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:00 | 20 декември 2022
Обновен: 21:00 | 27 април 2024

Шефските заплати у нас стигат до 16 бона на месец

Бонусите са отделно!?

По материала работи: Ставри Таргов
Шефските заплати у нас стигат до 16 бона на месец

Заплатите на хората на ръководни постове във фирми в България достигат до около 8 хиляди евро месечно в сектори като IT и финансите и то без да се смятат бонусите.

Това се твърди в разпространено проучване на Българската асоциация по executive search, чиито членове се занимават основно с набиране на кадри на ръководни позиции.

Проучването е правено през октомври, предимно на база на възнагражденията на хората, които самите фирми членки на асоциацията са намирали за своите клиенти.

Ръководителите на центровете за разработка в технологичния и финансовия сектор са с най-висока абсолютна стойност на заплатите. Начело са ръководителите на центрове за разработка, аутсорсинг или споделени услуги. Тук попадат компании основно в технологичния бранш, както и финансовия сектор и сектора на услугите. Месечните заплати на лидерите на тези компании често надминават нива от 8000 евро на месец след данъци, се казва в проучването.

В следващия сегмент с около 1000 евро месечно по-ниски заплати са управителите и изпълнителните директори търговски компании.

Плант директор (ръководител на производствено предприятие – б.а.) и мениджър са едни от най-търсените позиции през последната година в резултат на промяната на макроикономическата среда и геополитическата ситуация, които доведоха да редица бизнес решения в посока преместване или разширяване на производства, скъсяване на веригите на доставка и заместване на чужди ръководители с локални експерти.

Тук ножицата е доста широка – възнагражденията стартират от 6-7 хиляди лева и могат да надминават нива от 14 хил. лева чисто на месец. Интересното е, че тези роли често са новосъздадени за организацията.

При финансовите директори средното месечно възнаграждение е със сериозен скок като достига и често надвишава 5400 евро чисто на месец.
Възнагражденията на търговските директори на фирмите също нарастват по-отчетливо в последната година като често изпреварват тези на ръководителите на отделите за човешки ресурси.

Освен това при търговските директори ключов елемент от възнаграждението е бонусната част, обвързана с продажбите, така че в годишен аспект разликите са допълнително подчертани.

Маркетинг директорите у нас вземат средно около 4600 евро чисто на месец, като ножицата между заплатите в отделните фирми е по-тясна.

За повечето ръководни постове бонусната част към заплатата е 20-25% от нея, а за лидерските позиции - 30-35%. Своето значение запазват също участието в собствеността, пенсионното или животозастраховането и други придобивки с по-дългосрочен характер, пише 24 часа.
 

Коментари

Новини Варна