IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
16:20 | 24 декември 2022
Обновен: 00:16 | 25 април 2024

И коледните пуйки поставят ценови рекорди

Най-скъпите излизат по 20 лв. за кг

По материала работи: Ставри Таргов
И коледните пуйки поставят ценови рекорди

Напоследък стана модерно и у нас традиционните коледни пържоли да се заменят с печена пуйка. В България обаче няма индустриално отглеждане на пуйки от години.

Ако решите да я купите от търговските вериги, тя ще е внос от чужбина. Най-близката страна, от която голямото пиле "прелита" до нас, е Румъния. Има внос и от Унгария и Франция, както и от Бразилия. 9 лева струва килограмът на промоция в един от хипермаркетите, показа проверка на "Стандарт". Така пуйка от 5-7 кг. ще излезе около 40-50 лева.

Но иначе цената е около 11-12 лв. За сравнение миналата година е била между 7 и 9 лева за кило.

Ако искате месо за ценители, това са специално отглежданите пасищни пуйки. Такива се продават на пазара в Кърджали, пише 24rodopi. "20 лева е килограм живо тегло, най-големите мисирки, които продавам, са по 10 кила", обяснява продавачът.

Така сериозна пуйка, която ще нахрани цялата фамилия, излиза около 200 лева. Но тя е жива и докато стигне до фурната, ви чака много работа.

Най-лесният вариант е да си поръчате готова пуйка. Заведения в София за бързо хранене я приготвят пълнена с кисело зеле, ориз и стафиди срещу 120 лева.
Приблизително на същата цена са и други менюта, подходящи за Коледа. Постните за Бъдни вечер са наполовина по-евтини.

Иначе цените на вратните пържоли в София са около 10-14 лева за килограм. За около 8-10 лева може да се намери готова кайма смес, но ако искате смляна на място, може да стигне и до 14 лв. в някои месарници.

Ако сте решили да приготвите капама, в търговската мрежа се предлага както българско свинско, така и внос от Испания, Румъния или Германия. Цената на родното свинско върви от 9 лева и стига 14 лева за кило.

Пилешкото месо е поскъпнало с 40% за година, като цяло пиле на едро се продава за 6,10 лв./кг, докато миналата година е струвало 4,50 лева, казва Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Рекордьор по скок на цената са яйцата, които от 0,22 лв. за брой поскъпнаха със 73 на сто до 0,38 лв. на едро. Цената им на дребно пък е между 0,45 и 0,50 лв. Ако си купувате от пазара, студът допълнително надува цената им. Така за едно яйце може да дадете и 70 ст.

Сиренето и кашкавалът също са едни от най-поскъпващите продукти в търговската мрежа. При тях ръстът е с 40 на сто, като вече сирене под 16 лева и половината с вода и се равнява на 500 грама от скъпото, което е над 20-23 лева.

Кашкавал на цена под 12 лева няма как да се произведе, коментира Иванов пред "Телеграф".

Двойно по-скъпи са и салатите тип "снежанка" или руска. Причината е ръстът на цените на млечните продукти, колбасите и зеленчуците.

Според Владимир Иванов "от средата на 2021 г. сме в ситуация на постоянно поскъпване. Пикът беше достигнат в края на ноември 2022 г. През декември обаче пазарът намери своето равновесие, тук е точката на насищане, и се успокои", пише "Стандарт".
 

Коментари

Новини Варна