IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
08:00 | 2 януари 2023
Обновен: 18:44 | 22 април 2024

КЕВР утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 лева за мегаватчас

Това е с 22,75% повече спрямо декември

По материала работи: Ставри Таргов
КЕВР утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 лева за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец януари в размер на 179,33 лева за мегаватчас (MWh), което е с 22,75% повече спрямо цената на синьото гориво за декември. Това е без цена без такси (за достъп, пренос) и налози (акциз и ДДС).

На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

КЕВР утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция"(IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан.

Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.
След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., "Булгаргаз" е сключил за месец януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, посочва още от Комисията.

Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ "Чирен".

Утвърдената цена от 179,33 лв./MWh е значително по-ниска от предложената прогнозна цена в първоначалното заявление на "Булгаргаз" в размер на 204,14 лв./MWh и малко под предложената от дружеството по-ниска цена от 179,72 лева за мегаватас.

Основните причини са намалението на борсовите индекси на международните пазари в края на декември, както и значително по-ниския от планирания добив от газовото хранилище в Чирен поради мекото време.

Общественият доставчик е нагнетил виртуално в хранилището допълнителни количества природен газ.

В резултат на това е снижена осреднената цена на съхраняваните количества, нагнетени основно през летните месеци, когато на международните борси газът достигна изключително високи ценови нива. С намаляването на цената на нагнетеното синьо гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, се допринася за постигане на по-ниска крайна цена на газа за януари.

Цената за януари е значително по-благоприятна в сравнение с индексите на европейските газови пазари за доставки през месец януари, които са на нива от 118 евро за MWh, посочва КЕВР.

"Няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1-ви януари 2023 г., което има ключово значение за потребителите на регулиран пазар.

По този начин енергийният регулатор подпомага задържането на цените у нас, тъй като основен фактор за инфлационните процеси в цяла Европа са цените на енергоносителите“, заяви председателят на Комисията Иван Иванов на проведеното открито заседание на 30 декември 2022 г., съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна