IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
14:00 | 9 януари 2023
Обновен: 16:06 | 18 април 2024

За година яйцата поскъпнаха с над 76%

Това е повече от скока на олиото

По материала работи: Ставри Таргов
За година яйцата поскъпнаха с над 76%

Кокошите яйца се оказват хранителният продукт, който е поскъпнал най-много за една година. От януари 2022 г. до миналата седмица тяхната цена е скочила средно със 76,5%, показват изчисления на “24 часа”, направени по бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, които показват цената на едро в различни региони на страната.

Това е повече от скока на олиото. Вярно, че през април и май миналата година то поскъпна двойно и дори отчасти изчезна от магазините, а търговците се принудиха да отпускат само до три литра на човек. В един момент литър слънчогледово олио се продаваше дори по 9 лева. Но през лятото цената му
постепенно започна да се успокоява и в момента по тържищата на едро на много места е под 4 лв. бутилката, а в магазините – по около 5,50 – 6,00 лв. Все пак за последните 12 месеца цената му се е повишила с 57% и това е вторият основен хранителен продукт с най-високо поскъпване в рамките на последната година.

Пилешкото месо също е поскъпнало доста през 2022 г., но все пак това е станало с около 30%. През януари 2022 г. на някои места в страната например във Велико Търново, пилешкото по стоковите борси струваше по 3,45 лв., а тази година цената му на едро навсякъде е над 5 лв., а в Силистра дори 7 лв. В магазините замразените пилета вървят по 8-10 лв. за килограм, а някои разновидности и по 12 лв.

Обяснението според търговци е, че замразени пилета се внасят масово от Полша и съседни страни и това донякъде е задържало поскъпването им.

Вносът на яйца по-често попада под рестрикции и независимо, че от месеци у нас се внасят много яйца от Полша, Чехия и Унгария, количествата не са достатъчни и това обяснява защо поскъпват толкова много.

На практика в момента по магазините трудно могат да се намерят яйца по-евтини от 50 ст. бройката, дори ако са съвсем дребни и са от клетъчно отглеждани птици.

На трето място по поскъпване през 2022 г. е каймата. Става дума за кайма, която е смес от 60% свинско и 40% говеждо. Докато през януари 2022 г. тя е струвала между 4,20 и 6,95 лв. килото по борсите, година по-късно цената се движи между 7,80 и 10,80 лв. Средното поскъпване е 51,5%.

Други продукти с голям скок в цената през 2022 г. са захарта и кашкавалът – с по 44%. Захарта поскъпна на две вълни през 2022 г. Първата беше през април заедно с олиото и още ред други основни хранителни продукти и това беше спекулативно вдигане на цените от страна на търговците.
 

Коментари

Новини Варна