IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
14:00 | 13 януари 2023
Обновен: 00:51 | 26 април 2024

Започва строителството на газовата връзка България - Сърбия

Тръбите за интерконектора пристигнаха на пристанището в Бургас

По материала работи: Ставри Таргов
Започва строителството на газовата връзка България - Сърбия

След 10-годишно забавяне започва строителството на газовата връзка България-Сърбия.

Тръбите за интерконектора пристигнаха на пристанището в Бургас, съобщи БНТ.

Интерконекторът ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия и така ще разшири възможностите за достъп на страната ни до европейския газов пазар.

"Общата дължина на проекта, на газовото трасе, е около 170 километра – от град Нови Искър край София до град Ниш в Сърбия, като на българска територия трасето е с дължина около 62 км", заяви Харалампи Парашкевов, главен експерт във фирмата изпълнител.

До края на седмицата ще приключат товарните дейности, след което тръбите ще бъдат складирани в бази по трасето и едва тогава ще започне същинският строеж на газопровода.

След като държавната компания "Булгартрансгаз" подписа договора с фирмата изпълнител през май, войната в Украйна затруднила доставката на тръбите.
 "Сложната геополитическа обстановка направи изпълнението на проекта и в частност логистиката му трудно и рисково, но не и невъзможно. Имайки предвид важността на проекта, ние сме силно мотивирани да го изпълним съобразно най-високите стандарти на изпълнение.

Тръбите идват от Индия и са производство на производител с безупречна международна репутация и опит. Трудностите при логистиката произтичат от това, че цените в международен план на морският транспорт са валидни буквално за няколко часа, тоест, те непрекъснато се повишават, а и не е тайна, че корабособствениците не изгарят от желание техните кораби да влизат в Черно море", допълни Харалампи Парашкевов.

Очакванията са до месец октомври тази година трасето да е завършено. От сръбската страна също са категорични, че интерконекторът ще бъде завършен до началото на следващия отоплителен сезон.

Коментари

опетков ( преди 1 година )
Какво става с тръбата от "Турски поток" към Сърбия и Унгария, след като по нея вече не тече газ за България? Свободният капацитет запълва ли се с нещо? Газпром продължава ли да плаща такси за пренос и за този газ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна