IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
13:40 | 15 януари 2023
Обновен: 03:58 | 19 април 2024

11 области у нас са най-големите "донори" на работна сила за чужди държави

Над 5% от населението в тях е емигрирало в чужбина през последните 10 години

По материала работи: Ставри Таргов
11 области у нас са най-големите "донори" на работна сила за чужди държави

Единадесет области у нас са най-големите "донори" на работна сила за чужди държави, основно от Европейския съюз. Над 5 процента от населението в тях е емигрирало в чужбина през последните 10 години, сочат данните от проучване на „Главна инспекция по труда" в рамките на трансграничния проект, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Почти всички напуснали страната ни очакват по-високо възнаграждение в чужбина.

Над 5 на сто от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е заминало зад граница през последните 10 години.

Предпочитани са основно държави от Европейския съюз. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.
Основна причина за търсенето на работа в чужбина е заплащането.

Близо 96 на сто от трудовите емигранти заминават с очакване за по-високи заплати от тези в страната ни и се надяват да натрупат спестявания, които ще им помогнат в бъдеще. Според проучването тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място.

Икономическите емигранти са на възраст между 18 и 55 години, като преобладават активните българи на над 30 години.

Според изследването през последните години делът на хората, които заминават зад граница, бележи тенденция на спад. Като част от причините за това се посочват наложените ограничения покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна