IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
15:00 | 2 февруари 2023
Обновен: 09:09 | 25 април 2024

От август с нови правила за винетката. Пишат ни, звънят. И глоби има

Партиите в парламента бяха единодушни за промените

По материала работи: Ставри Таргов
От август с нови правила за винетката. Пишат ни, звънят. И глоби има

Всички шофьори да получават уведомление преди изтичането на винетката им. Това решиха депутатите на второ четене с промени в Закона за пътищата.

Кирил Петков от "Продължаваме промяната", Десислава Атанасова от ГЕРБ, Манол Генов от БСП и Костадин Костадинов от "Възраждане" са вносители на законопроекта, като се обединиха и съставиха общ проект. Той мина единодушно със 170 гласа "за", без "против" и "въздържали се".

С приетите промени от 1 юни 2023 г. всички шофьори ще разбират преди да им изтече винетката. Това ще става с имейл, по телефона или с кратко съобщение в зависимост от това какви данни е оставил клиентът.

Съответно, при закупена едногодишна винетка, притежателите й ще разбират два пъти, че тя изтича. Веднъж - 14 дни преди да изтече срокът, и веднъж - два дни преди това. Закупилите 3-месечна винетка ще бъдат уведомявани само веднъж - два дни преди крайния срок.

Освен това при всяко засечено шофиране без винетка или толтакса собственикът на превозното средство ще бъде уведомяван в срок от 3 работни дни от датата, на която нарушението е било регистрирано.

Едва тогава започва да тече 14-дневният срок, в който компенсаторната такса трябва да бъде заплатена и така собственикът да се освободи от административно наказателна отговорност.

По предложение на "Възраждане" на водачите ще се налагат само 3 наказания, за максимум 900 лв. в една календарна година. По този начин би се ограничил проблем като този на хората от с. Пролеша, които са натрупали стотици хиляди левове от глоби.

В момента собствениците на превозни средства плащат 300 лв. само при едно засичане без винетка.

Така приетите промени ще влязат в сила от 1 август 2023 г.

Ако пък шофьорите са сбъркали при изписването на номера, купувайки си винетката, няма да е проблем само обаче ако е до три знака. След като се коригират, винетката може да продължи своето действие. От момента на установяване на нарушенията до извършване на корекциите няма да бъдат налагани глоби.

Депутатите улесниха и шофьорите на къмпинг автомобилите. Те вече ще бъдат приравнени към леките автомобили и ще плащат такса за винетка като за лека кола. Досега собствениците на такъв тип автомобили бяха третирани със статус на тирове, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна