IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
12:00 | 2 февруари 2023
Обновен: 20:42 | 22 март 2024

Всеки осми готов да напусне страната

Кои емигрират, какво искат?

По материала работи: Ставри Таргов
Всеки осми готов да напусне страната

Всеки осми българин може да напусне страната и да се премести за постоянно в чужбина. За 11,9% от хората в страната на възраст между 15 и 74 години е много или донякъде вероятно да се преселят да живеят в чужбина.

Това показват резултатите от паралелно изследване за “Миграция и миграционно поведение”, което е направено заедно с преброяването на населението през 2021 г., обявиха от НСИ.

Населението на страната е 6,519 млн. души, показа последното преброяване. Това означава, че над 775 хил. души може да емигрират и да се преместят за постоянно в чужбина. В сравнение с предходното преброяване през 2011 г. се увеличава делът на потенциалните преселници както сред мъжете (от 7,7% на 12,9%), така и сред жените (от 6,2% на 10,9%).

Като цяло сред младите хора се увеличава нагласата за емиграция в чужбина, показват данните на НСИ. Емигрирането на млади хора от страната води до намаляване на раждаемостта. В бъдеще това би могло да окаже негативно влияние върху броя и застаряването на населението в нашата страна.

Потенциалните преселници са най-много във възрастовата група 20-29 години, показват данните на НСИ. 23,4% от хората в тази възрастова група, или всеки четвърти млад човек, може да се премести за постоянно в чужбина. На следващо място са младежите на възраст 15-19 години, като 21,3% от тях може да се преселят в друга държава. Немалък е и делът на потенциалните преселници и сред хората на възраст 30-39 години (17,3%). С напредване на възрастта делът на хората, които са готови да емигрират, намалява.

Икономическият фактор е водещ по отношение на причините за заминаване в чужбина на потенциалните преселници. Повече от половината от тях (57,5%) отговарят, че основната причина за заминаването им е да живеят и работят в условията на по-висок жизнен стандарт.

Да получават по-високи доходи (да спестят пари) е причината за 21,9% от хората да искат да напуснат страната, а за 4,7% - за да се реализират професионално. Категорични в решението си, че не желаят да живеят повече в България, са 3,2% от потенциалните преселници на възраст 15-74 години. Това означава, че останалите биха останали, ако доходите и стандартът на живот в страната са по-високи.

За установяване на нагласите на хората към това за пътуват, да работят или да се преместят в чужбина, участниците в анкетата са разделени на пет групи.

Тези групи са следните: потенциални преселници - хора, за които е много или донякъде вероятно да се преселят да живеят в друга страна; трудови емигранти - много или донякъде вероятно е да отидат в чужбина да работят или учат за повече от една година; краткосрочни емигранти - много или донякъде е вероятно да отидат в чужбина да работят/учат за няколко месеца, но за не повече от една година; туристи - хора, които смятат да отидат в чужбина за кратко като туристи, на гости при близки и роднини; и непътуващи в чужбина - това са хората, според които е малко вероятно да осъществят пътуване в чужбина през следващите няколко години.

Промяната на местоживеенето от страната в чужбина може да се осъществи още тази година за 13,9% от хората, за които е много или донякъде вероятно да се преселят да живеят в друга страна, а за 37% от тях - това може да стане през следващите две-три години. В по-далечно бъдеще (следващите 3-5 години) може да се преселят 49,1% от включените в групата на потенциалните преселници.

Намаляват хората, които са готови да работят няколко години в чужбина и да се върнат. Повечето искат да останат зад граница за постоянно.

Освен хората, които са готови да напуснат завинаги страната, има много, които смятат да отидат да работят в чужбина за дълъг период от време (над една година), но след това да се завърнат. Такива потенциални трудови мигранти са 3,3% от хората, сред които преобладават мъжете (3,8%). В сравнение с 2011 г. тази група намалява и за двата пола.

Това означава, че хората, които искат да работят продължително време в чужбина, но след това да се върнат в страната, намаляват. Много повече са тези, които ако намерят работа зад граница, са готови да останат там за постоянно.

Много или донякъде вероятно е да отидат в чужбина да работят или учат за няколко месеца, но за не повече от една година, 4,7% от населението на възраст 15-74 години, показва анкетата на НСИ.

Има съществени различия в нагласите за пътуване в чужбина в зависимост от степента на образование на хората. За високообразованите е значително по-вероятно през следващите няколко години да пътуват в чужбина като туристи - 33,6% от хората с висше образование и 17,4% от тези със средно. Въпреки това, именно сред най-образованите е най-голям делът на тези, които може да се преместят в чужбина за постоянно.

Сред хората с начално и основно образование по-голям е делът на тези, които биха се преместили за постоянно в чужбина, от тези, които биха пътували само като туристи. Делът на трудовите емигранти (които смятат да работят в чужбина повече от година) е най-голям сред хората с начално и по-ниско образование (4,5% от тях).

През последните години има съществена промяна по отношение на причините хората да се местят от едно населено място в друго в страната, показва изследването на НСИ. Данните показват, че 52,4% от жените и 47,6% от мъжете в страната са променили поне веднъж през живота си населеното място, в което живеят.

Без да отчитаме кога са се преместили от едно място на друго, водещата причина хората да се преместят в ново населено място в страната е “встъпване в брак/съжителство” (за 28,3% от анкетираните).

Следващите по важност причини са “работа” (21,1% от хората) и “по-добри условия на живот” (17,8%). Има съществена разлика по пол в причините хората да сменят населеното място, в което живеят. Докато за 35,3% от жените встъпването в брак/съжителство без брак е причина за промяна на местоживеенето, то за мъжете основен фактор за миграцията в страната е работата (27,6%).

Търсене на по-добри условия за живот е довело до установяване в настоящото им населено място за 19,1% от мъжете и 16,9% от жените. Образованието е причина за текущото местоживеене на 13,4% от мъжете и 13,6% от жените, мигрирали поне веднъж през живота си.

Но ако разгледаме преместванията на хората, които са направени само през последните десет години в периода между преброяванията от 2011 г. и 2021 г., се оказва, че водещата причина хората да сменят населеното място вече не е бракът, а работата. Заради работа 22,9% от хората са сменили населеното място след 2011 г. Втората по важност причина за миграцията в страната през последните години е образованието (19,1% от анкетираните) и едва на трето място е встъпването в брак/съжителство (18,7%).

Най-съществено е намалението на дела на жените, мигрирали за последно през периода 2011-2021 г. заради встъпване в брак (23,5% от жените). При мъжете също има такова намаление до 12,7%. Същевременно значително е увеличението на хората, за които основната причина да сменят населеното място е образованието.

По отношение на миграцията във вътрешността на страната хората са разделени на няколко групи: с вече взето решение за миграция; без решение за миграция - възнамеряват в близко бъдеще да се преселят, но още не са взели окончателно решение; със слабо изразено решение за миграция - колебаят се дали да се изселят и още не са взели окончателно решение; както и без желание за миграция.

Данните от изследването показват, че с вече взето решение за промяна на текущото си местоживеене в страната са 2,4% от хората на възраст 15-74 години, а 2,9% възнамеряват да се преселят, но все още нямат окончателно решение.

Най-голям е делът на хората с взето решение за миграция вътре в страната сред младите на възраст 15-19 години (7,1% от тях) и 20-29 години (6,1%). С нарастването на възрастта делът на потенциалните мигранти намалява, пише "Труд".
 

Коментари

петково ( преди 1 година )
И като емигрират, ще цъфнат и ще вържат. Особено "кандидат-емигрантите" с основно образование и незнаене на езика.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна