IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
10:00 | 14 февруари 2023
Обновен: 03:42 | 28 април 2024

55% надценка на яйцата и 34% на прясното мляко... И ние ги купуваме?

Търговските вериги ни опразниха джоба

По материала работи: Ставри Таргов
55% надценка на яйцата и 34% на прясното мляко... И ние ги купуваме?

Търговските вериги ни опразниха джоба. Надценките, които слагат на различните основни храни, стигат до 55 на сто, което е сред причините за високата инфлация, показа проверка на “Труд News” на база данните за цените на едро на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и цените в магазините.

Едни от най-големите надценки са при кашкавала. Цената на кашкавала на едро е 18 лв. за кг, показват данни на ДКСБТ.

Цените на кашкавала на дребно са в много широки граници от около 15 лв. до 35 лв. за килограм, но най-често са около 26 лв.

Това прави надценка от 45 на сто, ако човек купи кашкавал, който не е в промоция. Много любопитен е и въпросът каква е разликата в кашкавала, който струва 15 лв. и този от 35 лв. По принцип един килограм кашкавал се прави от 10 литра мляко.

Най-евтиното прясно мляко в една от търговските вериги е 3,19 лв., при положение че средната цена на едро е 2,38 лв., а изкупната цена е под 1 лв. за литър.

При 1 лв. изкупна цена на млякото себестойността на кашкавала е 10 лв. без ДДС. Като добавим разходите за ток, транспорт, заплати и ДДС, кашкавал от 15 лв. означава, че самият производител и търговците не са сложили никаква печалба за себе си. Затова може да се предположи, че в кашкавала от 15 лв. са използвани и други суровини, а не само свежо мляко, или пък не е зрял достатъчно. Но от етикетите потребителите трудно могат да се ориентират с какво кашкавалът от 35 лв. е по-добър от този от 15 лв., защото в България периодът на зреене въобще не е посочен на етикета, просто пише “кашкавал”.

Подобно е положението и при сиренето, където цените също са в много широки граници без потребителите да могат да разберат какво е съдържанието на вода, на сухо мляко, както и колко дни е зряло сиренето.

При яйцата надценките на търговските вериги стигат до 55 на сто, показа проверка на “Труд News”. Цените на яйцата на едро са средно 38 ст. за брой, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Като през последната седмица цените на яйцата на едро нямат промяна. На дребно цените на яйцата са в много широки граници, като например има биояйца по 63 ст. за брой. В някои малки магазини има яйца по 50 ст. за брой, което означава надценка от над 30 на сто. Но в една от големите търговски вериги средната цена на яйцата е 59 ст. за брой. Това прави надценка от 55%.

Голямата търговска верига едва ли купува яйцата на едро на цени над средните за пазара. Големите вериги могат за договорят по-добри цени на едро от малките магазини.

Цените на прясното мляко на едро са средно 2,38 лв. за литър, и също както при яйцата, не са се променили през последната седмица, показват данни на ДКСБТ. На дребно продават прясното мляко на различни цени, но най-ниската цена, която намери репортер на “Труд News” в една от търговските вериги е 3,19 лв.

Това представлява надценка от 34 на сто само между търговеца на едро и магазина за продажба на дребно.

Изкупната цена на млякото в България е 51,32 евро за 100 кг, показват официални данни на Европейската комисия, която следи цените на основни храните във всички страни от ЕС. Това прави средна изкупна цена от 93 ст. за литър.

А цената на прясното мляко на едро е 2,38 лв. за литър, или значително над два пъти по-висока. Като добавим и надценката на търговеца на дребно се оказва, че цената на млякото между производителя на сурово мляко и крайната цена на рафта в магазина нараства над три пъти. Изкупната цена на млякото в България е значително по-ниска от средната за страните членки на ЕС.

Но все пак има и страни, в които изкупната цена на млякото е по-ниска, отколкото у нас. Това са Франция (49,86 евро за 100 кг), Латвия (45,80 евро), Литва (45,96 евро), Словакия (46,15 евро). Същевременно крайните цени на млякото в магазините в България са едни от най-високите в ЕС.

Коментари

Новини Варна