IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
08:45 | 22 февруари 2023
Обновен: 08:09 | 26 март 2024

Уволниха шефа на "Ел Би Булгарикум"

Той смята, че това е заради решението му да намали цените

По материала работи: Ставри Таргов
Уволниха шефа на "Ел Би Булгарикум"

Николай Маринов

Поради редица сигнали за нарушения изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" е освободен от длъжност. Решението е взето на заседание на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщиха от пресцентъра на компанията.

В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста, Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена, съобщава БНТ.

От ДКК посочват още, че също така, малко след встъпването му в длъжност, "Ел Би Булгарикум" започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена.

Дългогодишни работници от производствената база във Видин подават сигнал в ДКК, че качеството на суровината е значително занижено. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата-доставчик, "Ел Би Булгарикум" се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана преди да изтече срокът ѝ на годност.

От изпълнителния директор на ДКК е назначена проверка по всички сигнали, която е възпрепятствана с редица молби за отлагане във времето и непредоставяне на документи.

В тази връзка на Съвет на директорите на ДКК е взето решение за освобождаване на изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум" и е разпоредено стартирането на проверка.

От ДКК заявяват, че при избора на изпълнителния директор са спазени всички публични процедури, но при сигнали за нередности ще се вземат категорични мерки.
Пред БТА Николай Маринов предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното решение за намаление на цените на продуктите на компанията.

В отговор на въпрос той напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ, и затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията - Министерството на икономиката и индустрията.

От Министерството на икономиката казаха за "По света и у нас", че министърът не назначава и не освобождава директора на "Ел Би Булгарикум".
Освободена от длъжност е и председателят на Съвета на директорите на дружеството Невена Петрова.

По думите на Маринов, няма мотиви за освобождаването на двамата. В протокола не са записани мотиви, посочи той. Маринов е разбрал днес за това решение. Сутринта дойде в моя кабинет директорът на ДКК Венцислав Димитров и ми каза – ти си освободен, незабавно напусни офиса, иначе ще извикам полиция, каза още Маринов за БТА и допълни: "т.е. в момента сме мутренските времена от 1994 г."

Той предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното вчера решение за намаление на цените на продуктите на компанията, както и заради "натиск, който през последния месец имаме от г-н Димитров от ДКК".

Още в началото на януари Маринов сигнализира в интервю за БТА за практиката на търговските вериги да слагат допълнителни такси, което води до оскъпяването им до крайния потребител.

В тази връзка той каза, че е информирал в личен разговор служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че таксите на търговските вериги са непосилни за дружеството и го е помолил да направи среща с тях. Отговорът беше – аз с големите търговски вериги, инвеститорите, не мога да се боря, каза Маринов.

Вчера от компанията съобщиха, че намаляват цените на млечните продукти във фирмените си магазини, като със заповед на Николай Маринов от същия ден млеката поевтиняват с между 5 и 10 на сто. Цените на кашкавала и сиренето намаляват с над 30 на сто.

"Надяваме се големите търговски вериги да последват примера ни и да отговорят на очакванията на хората", допълни още изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум", цитиран в прессъобщение на компанията от вчера.

Коментари

Новини Варна