IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
11:00 | 23 февруари 2023
Обновен: 16:28 | 23 април 2024

Валдис Домбровскис: Влизате в еврозоната най-рано на 1 януари 2025 г.

Причината - високата инфлация

По материала работи: Ставри Таргов
Валдис Домбровскис: Влизате в еврозоната най-рано на 1 януари 2025 г.

Валдис Домбровскис, кадър bTV

ЕК продкрепя усилието България да се присъедини към еврозоната, но това включва покриването на критериите от Маастрихт. Тези критерии основно са покрити, обаче критерият за инфлацията няма да бъде изпълнен. Надяваме се да не е задълго." Това каза за Нова тв зам.председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Практиката в ЕС е всички държави, които ще се присъединят към еврозоната, да покрият всички критерии и условия без компромиси. През 2007 г. Латвия не можа да се присъедини заради 0,02 процента от инфлацията, а при при вас тя е доста по-висока, каза Домбровскис.

Колкото до четирите закона, които трябва да бъдат приети, това може да стане по-бързо, отколкото да се преодолее инфлацията, смята той.

Датата за присъединяване е тази, когато се изпълнят всички критерии. Не бих посочил конкретна дата, но много вероятно е това да е 1 януари 2025 г., смята Домбровскис.

Както е известно, финансовият министър Росица Велкова бе посочила отлагане само до 1 юли 2024 г.

Присъединяването на еврото носи по-ниски лихви и повече прозрачност, това създава по-добри предпоставки за икономически развитие, каза той.

Проблемът за инфлацията е в цяла Централна Европа. Например в Полша е много висока, България в никакъв случай не е с най-високата инфлация. България води солидна финансова политика, каза Домбровскис.

На първо място трябва да се укротят енергийните цени, за да се укроти инфлацията, смята той. На второ - да има временни мерки за подпомагане на икономиката.

В България трябва да се приемат още закони за борбата против изпирането на пари. Санкциите по закона "Магнитски" са по закона на САЩ, ние в Европа имаме собствени санкции, каза той.

Много е важно да оказваме подкрепа на Украйна - финансова, политическа и военна, смята Домбровскис, цитиран от 24 часа.

Коментари

Новини Варна