IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
13:20 | 23 февруари 2023
Обновен: 02:18 | 28 март 2024

Стартират обучения за професионална квалификация и ключови компетенции на безработни

Средствата са от държавния бюджет

По материала работи: Ставри Таргов
Стартират обучения за професионална квалификация и ключови компетенции на безработни

Агенцията по заетостта стартира обучения за професионална квалификация и ключови компетентности на безработни, които ще се реализират от Държавно предприятие „Българо-германски център“ /ДП БГЦПО/ и Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи /ЦРЧРРИ/.

Регистрираните във всички бюра по труда в страната могат да се включат в обученията на ДП БГЦПО, които се провеждат в 4-те учебни бази в градовете Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Смолян.

Повечето обучения предлагат пакет от курсове за професия и подходящи за нея ключови компетентности и умения, а някои включват и професионално ориентиране на безработните лица за бъдещата им трудова реализация. 

За обучения в ЦРЧРРИ могат да кандидатстват безработни лица, регистрирани в бюрата по труда в гр. София. Центърът в Кремиковци прилага високоефективни методи на обучение, включително и интерактивни.

По част от обученията практиката се провежда в реална работна среда, което подпомага придобиването на производствен опит и увеличава шансовете за намиране на работа.

Обучението на лицата в двата центъра се заплаща със средства от държавния бюджет. Участниците в обученията се стимулират и чрез предоставянето на средства за стипендии в размер на 10 лв. за всеки присъствен ден.

На обучаващите се в ДП БГЦПО от други населени места се поемат разходите за осигурено в клоновете общежитие, както и за транспорт един път месечно за отиване и връщане от постоянното им местоживеене. На курсистите в ЦРЧРРИ се осигурява безплатен ежедневен транспорт от гр. София до обучителния център в Кремиковци.

За да се включат в обучение, безработните лица трябва да подадат заявление по електронен път или на място в бюрото по труда, в което са регистрирани.

Желаещите да кандидатстват безработни лица могат да намерят графика на планираните за 2023 г. обучения на сайта на ДП БГЦПО и на сайта на ЦРЧРРИ.

Коментари

Новини Варна