IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
13:40 | 23 февруари 2023
Обновен: 16:06 | 17 април 2024

Има промени в издаването на синя карта за работа в ЕС

Те са в сила от края на януари т.г.

По материала работи: Ставри Таргов
Има промени в издаването на синя карта за работа в ЕС

На 19 януари 2023 г. Народното събрание прие Закон за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗИД на ЗТМТМ), обнародван в „Държавен вестник“, брой 8 от 25.01.2023 г. (извънреден), с който са направени промени и в Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ).

С направените изменения в ЗТМТМ и ЗЧРБ се внасят някои съществени промени в условията за извършване на трудова дейност и издаване на разрешение за пребиваване и работа тип „Синя карта на ЕС“.

Идеята на промените е „Синята карта“ да се превърне в основния инструмент за привличане на висококвалифицирани работници, включващ по-бързи процедури, по-гъвкави и приобщаващи критерии за прием и по-широки права, включително и улеснена краткосрочна и дългосрочна мобилност.

Целта на измененията е да бъде създадена ясна и прозрачна система за прием, която да осигури възможност за по-ефективно привличане на таланти и по този начин да постигне преодоляване на демографските предизвикателства, пред които е изправена България.

Актуализирана информация за процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС“ и контролен лист за окомплектоване на документите са публикувани на интернет страницата на дирекция „Миграция“, Министерство на вътрешните работи.

Коментари

Новини Варна