IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:30 | 2 март 2023
Обновен: 04:13 | 25 април 2024

Годишната инфлация на храните е 24,5 % през януари

Пикът е бил през ноември м.г., когато индексът е достигнал 26,1 %

По материала работи: Ставри Таргов
Годишната инфлация на храните е 24,5 % през януари

Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5 % през януари, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция, свързана с мерките за овладяване на високите цени на храните в търговските вериги. Пикът е бил през ноември, когато индексът е достигнал 26,1 % . Гечев сигнализира за много големи маржове между цените на дребно и на едро:

"Необясними и дори разширяващи се маржове при някои продукти като яйца, масло, кашкавал, все млечни продукти, но не само те. От там съмнения на практика за изключително високи, неоправдани високи цени"

Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев сигнализира и за редица нелоялни практики, които стимулират потребителите да пазаруват стоки на завишени цени:

"Само по търговско послание от веригата, само днес на най-ниската цена, оказва се, че нито е само днес, нито цената е най-ниска. Става въпрос за хранителен продукт киви. Обявено е на цена 2,79 лв., а се оказва, че сравнителният анализ на конкурентните обекти показва, че цената не само не е най-ниска, а с около 20-30% по-висока".

Вицепремиерът Христо Алексиев, който е ръководител на Националното координационно звено за цените на храните, заяви, че кабинетът „не обявява война на търговските вериги и не иска да води такава“, но са установени „редица притеснителни практики“ и има „съмнения за необосновано високи печалби“, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна