IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
11:00 | 15 март 2023
Обновен: 08:01 | 29 февруари 2024

Bloomberg TV Bulgaria и предаването „Бизнес старт“ с престижна награда

Заеха първото място в категорията „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика”

По материала работи: Ставри Таргов
Bloomberg TV Bulgaria и предаването „Бизнес старт“ с престижна награда

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи десетите юбилейни наградите „Икономика на светло“ за 2022 г. на официална церемония. Сред гостите на събитието бяха министър-председателят Гълъб Донев, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителната и законодателната власт, бизнеса, неправителствените организации, социалните партньори, медиите.

Делян Добрев и група народни представители спечелиха приза в категория „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“.

Те бяха отличени за предложението за механизъм за компенсиране на предприятията заради рязкото повишаване на цената на електроенергията за небитовите потребители. Механизмът за компенсиране спомогна да се преодолеят дефицитите във функционирането на пазара, да се запази конкурентоспособността на бизнеса на светло, да се ограничи инфлацията и изпреварващо да се увеличат доходите на заетите в реалния сектор.

Михаил Кръстев, икономически и политически изследовател и анализатор в Съвет по икономически и публични политики, е новият лауреат на наградата в категория „За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция”. Той бе отличен за своите изследвания и анализи на икономическата конюнктура в България и света.

Bloomberg TV Bulgaria и предаването „Бизнес старт“ заеха първото място в категорията „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика”.

Те заслужиха приза за цялостен принос при представянето на експертиза, анализи и професионален поглед по темите, които диктуват новия ден и дават решения за справяне със сиви непопулярни практики в икономиката и пазара на труда у нас.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чиито състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите. Победителите ще се излъчат чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от над 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет за Ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост и др.

Целта на ежегодния и добил вече популярност конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика.

Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към сивата икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

Коментари

Новини Варна