IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
12:00 | 23 март 2023
Обновен: 10:08 | 19 март 2024

Край! Няма да лепим повече стикери по предното стъкло на колата

За всяко заснето нарушение на пътя обаче ще получаваме веднага фиша

По материала работи: Ставри Таргов
Край! Няма да лепим повече стикери по предното стъкло на колата

Голяма промяна за всички шофьори. Решението бе взето от правителството.

Стикерите на предното стъкло на колите ще бъдат премахнати, а при ползването на електронни услуги от администрацията хората ще може да разчитат на посредници, на които ще плащат, решиха министрите вчера.

Това са част от промените в Закона за електронното управление, които бяха приети от Министерски съвет.

С промените отпадат всички изисквания за хартиени документи и други физически носители (включително стикери) за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в регистър, съобщи правителствената информационна служба.

Това означава, че на предното стъкло на колата не трябва да лепим стикери за „Гражданска отговорност“, за преминат технически преглед или за нещо друго, защото тези данни са налични в регистри.

Ще бъдат намалени таксите за административни услуги, когато те се предоставят по електронен път. Регламентира се и въвеждането на посредник при предоставяне на административни услуги.

Така хората, които не използват информационните технологии, ще бъдат улеснени и няма да се налагат да пътуват до по-голямо населено място, за да заявят административна услуга.

Такива посредници могат да бъдат Български пощи, библиотеките и всеки, който има офиси в близост до гражданите.

За услугите си обаче гражданите ще трябва да плащат на посредниците. Така вместо да ползват директно услугите на администрацията или да отидат в офис на съответното ведомство, ще трябва да ходят в офис на посредник, който ще взима такса за предоставяната услуга.

Електронните услуги ще могат да се заявяват без електронен подпис от гражданите – за да ги заявим ще е нужно само да влезем със средство за електронна идентификация с подходящо ниво на сигурност, след което ще подаваме заявлението, попълвайки онлайн форма, гласи официалното съобщение.

Тоест, ще можем да използване електронните услуги през мобилния си телефон.

При заявено съгласие, в системата за сигурно електронно връчване ще бъде възможно електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления.

За целта се предлага законодателно изменение, с което да се уреди редът за връчване на фиш, електронен фиш, акт за установяване на административно нарушение, съставени в отсъствието на нарушителя, или наказателно постановление.

Така при всяко нарушение на пътя, заснето от камера, шофьорът веднага ще получава фиша и няма да може да се надява, че глобата ще отпадне по давност след няколко години, пише "Стандарт".

Коментари

Георги ( преди 8 месеца )
Привет, прието ли е новото правило, което изключва стикерите?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна