IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
16:00 | 8 април 2023
Обновен: 04:07 | 29 април 2024

Радост за пенсионерите: Ще получат 12% увеличение

Това е заложено в новия бюджет

По материала работи: Ставри Таргов
Радост за пенсионерите: Ще получат 12% увеличение

Голяма радост чака пенсионерите. В новия бюджет е заложено 12-процентно увеличение на месечните им възнаграждения, съобщи в интервю за БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Ще предложим бюджет, в който ще бъде разписано и повишение на учителските заплати, каза Пеканов.

„Трябва да продължи политиката по доходите, но не могат да продължат прекалено разточителните разходи на държавата – например по линия на някои помощи за бизнеса, когато не са таргетирани – там трябва да помагаме на най-уязвимите, към това трябва да се стремим“, допълни той.

„Разходите през миналата година бяха повишени повече отколкото беше нарастването на приходите, такива бяха заложените политики и това отваря някои проблеми за бюджета. Ще предложим такъв вариант, с който се надяваме, че ще ги затворим“, каза Атанас Пеканов.

„Съдебната реформа трябва да се случи – тя е на първо място в условията за Плана за възстановяване и устойчивост, на второ място министър Крум Зарков и служебният кабинет подготвиха законопроектите, които изпълняват проектите по плана, каквито са и очакванията на европейските ни партньори“, заяви Атанас Пеканов.

Според него това ще подобри живота на българските граждани и ще ни помогне и за темата „Шенген“, като посочи, че по нея последната година много беше задвижено.

Дванадесет закона чакат за следващите траншове по Плана за възстановяване и устойчивост, припомни служебният вицепремиер. Той посочи, че инфлацията спада и се предприемат допълнителни мерки, за да продължи хода си надолу, пише "Стандарт".

Коментари

Габи ( преди 1 година )
Каквото и да обещава Пеканов един милион български пенсионери ще го мразят него и Донев за гаврата с велигденските добавки. Те бяха дадени на тези които са укривали доходи, които са се издържали с незаконни приходи, ренти, наеми и други частни дейности. С въздух ли се е хранил, с шума ли се е обличал до 60години години човек, който няма един дет трудов стаж?Защо такива хора въобще получават пенсии, а сега и добавки?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна