IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
13:00 | 27 април 2023
Обновен: 18:47 | 29 февруари 2024

Удължават субсидираната заетост за украински бежанци

Вместо досегашните 3 месеца тя ще бъде 6 месеца

По материала работи: Ставри Таргов
Удължават субсидираната заетост за украински бежанци

Агенция по заетостта удължава изпълнението на проект „Солидарност“, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Така Агенция по заетостта ще продължи да оказва навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на украински граждани, пристигнали в България след 24.02.2022 г.

Ще бъде удължена заетостта на включените в проекта украинци - вместо досегашните 3 месеца, субсидираната заетост ще бъде 6 месеца. Работодателите ще получават стимули за половината (½) от продължителността на субсидираната заетост, а не както досега - пропорционално на заетостта.

Останалите дейности по проекта, свързани с предоставяне на интеграционна добавка за настаняване и осигуряване на ментори, остават непроменени, така че всички участници да могат да продължат да се възползват от тях.

Условията за украинските граждани, които желаят да се включат в проекта, остават непроменени – те следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, разположени на територията на цялата страна, и там – на място, да подават заявленията си.

При желание работодателите, които вече имат сключени договори за осигуряване на заетост и са в период на изпълнение на субсидирана заетост или изплащане на стимули, ще могат да анексират договорите съгласно новите условия.

Заявлението за включване в Проекта, както и приложенията към него, се подават само чрез електронна платформа от работодателите, желаещи да наемат лица от целевата група. Приемът на нови заявления ще се реализира до изчерпване на финансовия ресурс, като периодът на заявените услуги следва да съответства на горепосочените промени.

Подробна информация за новите условия за „Солидарност“ може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта, както и на информационните табла в дирекции „Бюро по труда” в страната, съобщават от РСЗ - Варна.

 

Коментари

Новини Варна