IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:00 | 9 май 2023
Обновен: 07:51 | 28 април 2024

Средната пенсия ще нарасне до близо 1000 лв. през следващите три години

Това става ясно от средносрочната бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г., разработена от Министерство на финансите

По материала работи: Ставри Таргов
Средната пенсия ще нарасне до близо 1000 лв. през следващите три години

Средната пенсия ще нарасне от около 700 лв. до близо 1000 лв. през следващите три години. Това става ясно от средносрочната бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г., разработена от Министерство на финансите.

При прилагане на действащото в момента “швейцарско правило” увеличението на пенсиите ще бъде с 9,6% през 2024 г., със 7,6% през 2025 г. и с 5,4% през 2026 г.

За настоящата година е предвидено увеличение на всички пенсии от 1 юли с 12 на сто по “швейцарското правило” - с 50 на сто от инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход за миналата година.

В резултат изчисленията показват, че от 1 юли средната сума, която получава един пенсионер, ще достигне 788,10 лв. Минималната пенсия да бъде увеличена от 467 лв. на 523,04 лв. от 1 юли, предвижда проектът на бюджет, подготвен от Министерството на финансите.

Записаното в Кодекса за социално осигуряване “швейцарско правило” за вдигане на пенсиите вероятно ще остане в сила и през следващите години. През миналата година пенсиите бяха увеличени на два пъти, а освен това ковид добавките бяха включени в основния размер на пенсиите. Това доведе до значително покачване на разходите за пенсии.

За настоящата година очакваните разходи за изплащане на пенсиите са с 3,657 млрд. лв. повече спрямо миналата. Затова по-големи увеличения на пенсиите от действащото в момента “швейцарско правило” през следващите години е нереалистично да очакваме. При трудните преговори за съставяне на правителство партиите едва ли ще предложат премахване на “швейцарско правило” за ежегодно индексиране на пенсиите или модифицирането му, така че увеличенията през следващите години да са по-малки.

Според прогнозата на Министерството на финансите, и ако минималната пенсия бъде увеличавана по “швейцарското правило” заедно с останалите пенсии, от 1 юли 2024 г. средната сума, която получава един пенсионер, ще нарасне на 863,70 лв., от средата на 2025 г. ще достигне близо 930 лв., а от 1 юли 2026 г. ще нарасне на 980 лв.

“Швейцарското правило” за ежегодно индексиране на пенсиите беше въведено, за да има автоматизъм при увеличението и да не се налага всяка година политиците да спорят с колко процента трябва да бъдат вдигнати пенсиите. Дори парламентът да направи някаква промяна на действащата в момента пенсионната система, политиците едва ли ще премахнат принципа за автоматично повишение на пенсиите.

Прогнозата на Министерството на финансите предвижда и ежегодно увеличение на прага на доходите, под който родителите имат право на помощи за деца до завършването им на средно образование, но не след навършване на 20-годишна възраст, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна