IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
13:40 | 10 юни 2023
Обновен: 16:39 | 18 април 2024

Държавата ще изкупува частни гори по нов регламент

Стойността им ще се определя вече от независим оценител

По материала работи: Ставри Таргов
Държавата ще изкупува частни гори по нов регламент

Държавата ще изкупува частни гори по нови правила, съобщават от министерството на земеделието. Отпада досегашното изискване - при подаване на документите собственикът сам да посочва цена за имота си.

Държавата вече ще изкупува не само имоти на физически лица, но и на общини и юридически лица. Отпада кампанийният прием на заявления от собствениците, като процедурата за прием ще е отворена целогодишно, а комисии ще разглеждат постъпилите заявления на всеки три месеца.

Отменено е класирането на заявените имоти по зададени критерии, като с предимство са имоти, граничещи с държавни гори.

За общинските гори предимство ще имат тези които са във фаза на старост. Целта е държавата да стопанисва и опазва старите гори, в които не е осъществявана стопанска дейност през последните десетилетия.

Отпада и изискването собственикът сам да посочва цена за закупуване на гората си, като стойността ще се определя от независим оценител.

Средствата за закупуването на частни гори се осигуряват от фонд „Инвестиции в горите“, който акумулира приходи от дейността на държавните горски предприятия, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна