IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
10:00 | 1 юли 2023
Обновен: 17:52 | 28 април 2024

През октомври започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Пътят ще е с две активни ленти и една аварийна, с максимална скорост на движение от 120 км в час

По материала работи: Ставри Таргов
През октомври започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

През октомври тази година трябва да започне строителството на магистралата от Русе до Велико Търново, обяви регионалният министър Андрей Цеков в петък в парламента, цитиран от 24 часа.

Той посочи, че вече са стартирани проектантските работи. Магистралата беше обявена за обект от национално значение по време на служебното правителство на Гълъб Донев.

Пътят ще е с две активни ленти и една аварийна, с максимална скорост на движение от 120 км в час. През декември 2022 г. е проведена обществена поръчка за проектиране и изграждане на магистралата. На 19 декември 2022 г. е стартирало изпълнението на проектантските работи.

Обектът е разделен на две части, финансиране има по новата програма “Транспортна свързаност”. Първата част е от Бяла до село Вардим с дължина 6,8 км.

Министърът се надява работата там да започне през октомври, за да се запази действието на изготвената оценка за въздействие върху околната среда.

“Частните имоти са обявени за отчуждаване и процедурите са започнали, целим да има разрешение за строеж през октомври 2023-а”, уточни Цеков.

Терените попадат в три отсечки с обща дължина малко над 19 километра по трасето между Русе и Бяла и обходът на град Бяла. Те са определени съгласно одобрения подробен устройствен план.

“Ако проектът бъде изготвен в срокове, които са заложени в договора, и бъде приет без възражения от МРРБ, няма опасност да изтече срокът на изготвения ОВОС.

Ако това не се случи, тогава ще се прави нова екооценка, което ще забави проекта”, обясни министърът. Той допълни, че средства за изграждане на магистралата ще бъдат заложени и за 2024 г.

Цеков очаква през настоящата година да бъде обявена и поръчка за частта от Бяла до Велико Търново.

Цеков каза още, че новите договори за пътна поддръжка ще бъдат изготвени, след като следващата седмица получи заключения по назначените одити за процедурите.

 

Коментари

Новини Варна