IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
15:00 | 1 юли 2023
Обновен: 01:47 | 29 април 2024

„Булгаргаз“ предложи с 8% по-ниска цена на природния газ за юли

Очаква се КЕВР да я утвърди днес на закрито заседание

По материала работи: Ставри Таргов
 „Булгаргаз“ предложи с 8% по-ниска цена на природния газ за юли

Окончателно предложената цена за юли 2023 г., на която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, е 60,58 лева/MWh (без акциз и ДДС). Това съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Предложената цена е с 8 % по-ниска от утвърдената цена за юни 2023 г.

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши на закрито заседание каква да бъде цената на природния газ за месеца.

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ за миналия месец от 65,82 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Очаква се около 8 процента по-ниска цена на природния газ за юли спрямо тази от юни, каза преди дни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на откритото заседание в КЕВР за обсъждане на доклад относно заявление от обществения доставчик от 12 юни за утвърждаване на цена за следващия месец, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Ако днес "Булгаргаз" трябваше да подаде заявление за цена на природния газ, тя щеше да бъде в порядъка на 60,50 лева за мегаватчас, посочи тогава Златева.

Окончателно решение каква да бъде цената на природния газ за следващия месец регулаторът ще вземе на закрито заседание на 1 юли от 15:00 часа, информира председателят на Комисията Иван Иванов, цитиран от "Труд".

Коментари

Новини Варна