IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
16:00 | 29 юли 2023
Обновен: 15:02 | 6 май 2024

Газът и метанът за автомобили поскъпват от 1 август

Причината - депутатите върнаха акцизите за тези горива

По материала работи: Ставри Таргов
Газът и метанът за автомобили поскъпват от 1 август

Метанът и газът за автомобили ще поскъпнат. При гласуването на бюджета за 2023 г. депутатите решиха от 1 август да бъдат върнати акцизите за втечнения нефтен газ (LPG) и за метана за автомобили.

Дебатите по бюджета продължиха близо 20 часа. Депутатите обсъждаха бюджета цяла нощ и окончателно го гласуваха в 5:41 часа в петък сутринта. Добро утро и честит бюджет, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след приемането на последната разпоредба от законопроекта.

През миналата година акцизите за газа и метана бяха премахнати заради високите цени на горивата и беше решено да бъдат без налози до средата на 2025 г.

Сега, тъй като цените на горивата се върнаха на близки до предкризисните нива, от Министерство на финансите предложиха акцизите за метана и за LPG да бъдат върнати, а депутатите подкрепиха промяната.

Акцизът за втечнения нефтен газ (LPG) от 1 август ще бъде 340 лв. за 1000 литра, което прави по 34 ст. за литър. Като се добави и ДДС, се оказва че налозите във всеки литър газ ще нараснат с около 41 ст. Акцизът за метана беше върнат на старото ниво от 0,85 лв. за гигаджаул. Това прави по около 5 ст. на кг.

Като се добави и ДДС налозите във всеки килограм метан ще нараснат с 6 ст. Още от 1 юли беше върната стандартната ставка на ДДС за метана от 20%, след като временно беше намалена на 9%.

Това обаче не се отрази на крайните цени на метана за автомобили заради поевтиняването на самото гориво. Цената на метана остана почти без промяна през последния месец на средно ниво от 1,99 лв. на кг.

Но в рамките на последните три месеца горивото е поевтиняло с 22%. В края на април цената му беше средно 2,55 лв. за кг.

Цената на втечнения нефтен газ (LPG) през последните дни нарасна с няколко стотинки. Но за последните три месеца горивото поевтиня с около 20 ст. средно до 0,89 лв. за литър.

От 1 август 2023 г. да бъде въведен и акциз за течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и за заместителите на тютюна, съдържащи никотин, решиха още депутатите. Акцизът за течностите за електронните цигари, несъдържащи тютюн, ще бъде 30 ст. на милилитър до края на годината, 35 ст. през 2024 г., 40 ст. за 2025 г. и 45 ст. за 2026 г.

Същият ще бъде налогът и за течностите, съдържащи никотин, което представлява увеличение спрямо приетата през миналата година таблица за повишаване на акциза през годините. Акцизът за заместителите на тютюн, съдържащи никотин, ще бъде 90 лв. за кг. до края на година, 95 лв. през 2024 г., 105 лв. през 2025 г. и 115 лв. за 2026 г.

Това се отнася за никотинови продукти, съставени изцяло или частично от прах, частици от паста/гел или комбинация от тези форми, включително в опаковки под формата на пакетчета (паучове), които съдържат никотин.

Намалените данъчни ставки на ДДС от 9% за ресторанти и спортни съоръжения, както и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното ще продължат да действат до края на годината.

Мотивът на финансовия министър Асен Василев е, че не е добре промени в данъчни ставки да бъдат правени в средата на годината. От ИТН предложиха ДДС за ресторантите да стане 20 на сто, като им бъде даден един месец да се настроят и промяната да влезе в сила от 1 септември.

Предложението обаче не беше подкрепено и до края на годината ресторантите и заведенията остават с по-нисък данък.

От 1 юли обаче беше вдигнат ДДС за парното на стандартното ниво от 20%. В резултат през следващата зима сметките за парно ще бъдат рекордно високи - с около 11% по-високи спрямо миналата година въпреки поевтиняването на газа на международните пазари, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна