IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:00 | 11 август 2023
Обновен: 12:37 | 29 април 2024

Намаляват шефските заплати в държавните фирми

В някои от тях възнагражденията надхвърлят 12 000 лв., независимо от постигнатите резултати

По материала работи: Ставри Таргов
Намаляват шефските заплати в държавните фирми

Министерството на икономиката и индустрията обяви, че намалява значително възнагражденията на органите за управление и контрол на дружествата.

Официално това става с оглед целесъобразното разходване на средствата и предвид предоставената възможност в Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагане на същия закон.

Освен възнагражденията ще бъдат ограничени и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване, съобщиха от министерството.

С цел оздравяване на дейността и подобряване на ефективността на работата на публичните предприятия към Министерството на икономиката и индустрията, бе извършен анализ относно финансовото им състояние, включително и на получените възнаграждения на всички служители.

Установено е, че въпреки множеството констатирани управленски проблеми ръководните органи получават изключително високи възнаграждения, над 12 хил. лв. месечно, независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от предприятията.

В някои от публичните предприятия продължават проверки и на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество.

Програмата по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г. Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна