IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:00 | 12 август 2023
Обновен: 13:58 | 16 май 2024

Шефовете няма да могат да ни притесняват по телефона след работно време

Това се отнася за работещите от вкъщи

По материала работи: Ставри Таргов
Шефовете няма да могат да ни притесняват по телефона след работно време

Шефовете няма да могат да притесняват работниците и служителите по телефона, в социалните мрежи и каналите за комуникация след работно време. Това ще се отнася за служителите, които извършват работа от разстояние. Тази промяна в Кодекса на труда предлага правителството.

За "правото на изключване" след работно време се говори от пандемията и навлизането на работата от разстояние. Това означава да се защити личното време на всеки служител и работник.

При някои професии е необходимо в определени ситуации работодателят да има право да потърси комуникация с работника или служителя. Тогава се регламентира възможността в договора да се уговорят условия, при които е допустимо работодателят да потърси служителя по време на установените почивки.

Освен това се въвежда и понятието работа от разстояние. "Развитието на комуникационните технологии води както до промени в организацията на работата, включително и до повишаване на възможностите за изпълнението й извън помещенията на работодателя, така и до необходимостта от развитие на нормативната уредба, с оглед осигуряване на гъвкавост при организацията на работата и сигурност за страните по трудовото правоотношение, включително по отношение на организацията наздравословни и безопасни условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време", пише в мотивите към промените, които са качени за обществено обсъждане.

Пандемията от COVID-19, както и бързото развитие на телекомуникационните технологии, доведоха до широко приложение на работата извън помещенията на работодателя. Въпреки това изследванията на Eurofound показват, че в България работата от разстояние е най-слабо разпространена в сравнение с другите държави членки на Европейския съюз, като работещите от разстояние представляват по-малко от 10% от всички работници и служители.

Причина за това може да се търси в практически затруднения при организирането на работата от разстояние, които следва да бъдат разрешени чрез допълнителна нормативна регламентация.

С промените се регламентират минимални изисквания на трудовия договор, когато се уговаря извършването на работа от разстояние. Предвижда се освен основните елементи на трудовото правоотношение (работно време,трудово възнаграждение, размер на платения годишен отпуск и др.) в трудовия договор да се уговарят и мястото на работата от разстояние, както и периодите на работа от разстояние и на работа в помещение на работодателя, при уговорен смесен режим на работа.

По този начин нито една от страните няма да има право едностранно да променя уговореното място на работата от разстояние. "Това осигурява възможност работодателят да гарантира безопасните и здравословните условия на труд и да осъществява контрол при изпълнение на работата", обясняват експертите.

Установява се и задължение с индивидуалния и/или с колективен трудов договор, или с вътрешни актове на работодателя да се приемат правила, чрез които да се определят редът за възлагането и отчитането на работата от разстояние, както и съдържанието, обемът, постигнатите резултати и други характеристики на работата, които са от значение за отчитане на извършеното.

"Работата от разстояние изисква различна организация при извършването й с оглед липсата на пряк контрол и контакт с работодателя. За гарантиране на правата на страните в трудовото правоотношение е важно да са ясно определени правилата, по които се възлага работата, както и да са точно определени съдържанието, обема и начина на измерването при отчитане на работата.

Предвижда се възможност правилата да се определят както с индивидуалния и/или с колективен трудов договор, така и с вътрешни актове на работодателя. Така се предоставя гъвкавост при избора на начина за тяхното приемане, за да може да се отговори адекватно на потребностите на различните организационни структури в предприятията", казва още тя.

Регламентиране на изисквания при използване на информационни системи от работодателя за възлагане и отчитане на работата. Една от новостите е внедряването на системи за алгоритмично управление на работните процеси и изкуствения интелект. За да се осигурят правата на работниците при използването им се предвижда задължение за работодателя да предоставя на наетите лица информация за данните, събирани и обработвани във връзка с работата.

Задължение на служителя е да осигури работно място за извършване на работа от разстояние. Помещението трябва да е с достатъчна площ и с условия, позволяващи на работещия да извършва работата от разстояние без риск за здравето и безопасността.

Регламентира се и изискването предварително да се уговори ред и начин работникът или служителят да уведомява работодателя за всяка злополука на работното място, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна