IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:40 | 22 септември 2023
Обновен: 18:07 | 29 април 2024

Петролът пак поскъпна

Причината - руската забрана върху износа на горива

По материала работи: Ставри Таргов
Петролът пак поскъпна

Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия, тъй като опасенията, че руската забрана върху износа на горива може да затегне световното предлагане, надделяха над страховете, че по-нататъшните повишения на лихвените проценти в САЩ могат да намалят търсенето.

Все пак петролните котировки се насочиха към първата си седмична загуба от четири седмици насам, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поскъпнаха с 46 цента или 0,5 на сто до 93,76 долара за барел.
Американският лек суров петрол наддаде с 65 цента или 0,7 на сто до 90,28 долара за барел.

И двата бенчмарка са се насочили към лек седмичен спад, след като нараснаха с над 10 на сто през предходните три седмици на фона на опасения относно ограниченото глобално предлагане, тъй като Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (ОПЕК+) поддържат съкращенията на производството.

Русия временно забрани износа на бензин и дизел, за да стабилизира вътрешния пазар на горива, съобщи вчера руското правителство, цитирано от 24 часа.

Коментари

Новини Варна