IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:40 | 7 октомври 2023
Обновен: 19:43 | 28 април 2024

Британски туроператор залага сериозен ръст от 47% на туристите за лято 2024

Планира сериозно увеличение на чартърите до Бургас

По материала работи: Ставри Таргов
Британски туроператор залага сериозен ръст от 47% на туристите за лято 2024

Най-големият британски туроператор – Jet2Holidays, залага сериозен ръст от 47% на туристите за лято 2024 в България. Това обяви пред TravelNews управителят на „МТС България“ Иван Грошев, която компания представлява британската у нас.

Концернът планира сериозно увеличение на чартърите до Бургас, тъй като най-търсената дестинация за англичаните си остава Слънчев бряг. Туроператорът има амбициозен план за 2024 г. за България с огромен ръст от 47% повече самолетни седалки в чартърите. В цифрово изражение означава над 25 000 нови места и туристи. Програмата ще стартира през май догодина и ще продължи до октомври.

„Ранните записвания за следващия летен сезон тръгнаха много добре и в момента идват много положителни данни“, каза Грошев. Той обясни, че има увеличение от 5-7% на цените на хотелите при договарянето за догодина.

По отношение на стартирането на чартъри до Варна с цел покриване на Северното Черноморие, засега плановете на Jet2Holidays се отлагат за летния сезон на 2025 г., когато ще тестват пазара. Това означава, че няма да предлага почивки в Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Албена.

Търговското аташе на България в Лондон Красимир Киряков съобщи пред TravelNews, че по радиостанциите във Великобритания върви голяма рекламна кампания от Jet2Holidays на България. Според Иван Грошев обаче тя не е достатъчна, защото трябва да се правят активности и от държавата. Няма никаква национална реклама на България на британския пазар, подчерта той.

Същевременно сериалът Emergency on Sunny Beach, който върви четвърти сезон по британския канал Channel 4, предизвиква сериозен бум и интерес сред младежите.

Грошев препоръчва на Министерството на туризма и на държавата да закупят правата за българския сериал „Слънчев бряг“, да го преведат на английски и немски език, и да го предоставят безплатно на телевизии във Великобритания и Германия за излъчване.

„Сериалът е хубав, комедиен и забавен, като показва положителни истории, курорта, красивия плаж и добрите хотели. Това ще бъде много положителна и скрита реклама“, смята Иван Грошев.

За лято 2023 г. Jet2Holidays отбелязва ръст от 25% на британските туристи за България в сравнение с миналата година. Нивата на 2019 г. вече са надминати, т.е., преди пандемията. Именно тогава туроператорът стартира дейност на българския пазар.

Обединеното Кралство е третият най-важен пазар за летния ни туризъм след Румъния и Германия. През 2019 г. са дошли общо над 470 000 британци у нас.

Коментари

Новини Варна