IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
12:00 | 11 октомври 2023
Обновен: 13:48 | 28 април 2024

Отчетен е спад в търговията с текстил, дрехи, обувки и кожени изделия

Сред основните причини за това е поскъпването на храните

По материала работи: Ставри Таргов
Отчетен е спад в търговията с текстил, дрехи, обувки и кожени изделия

Продажбите на нехранителни стоки през август намаляват спрямо същия месец на миналата година, показват данни на НСИ. Най-голям е спадът в търговията на дребно с текстил, дрехи, обувки и кожени изделия - с 8,2% спрямо същия месец на 2022 г.

Сред основните причини за това е поскъпването на храните. След като хората дадат пари за прехрана им остават по-малко средства, които да харчат за други неща.

Продажбите на битова техника, мебели и други стоки за дома през август са намалели с 1,9% спрямо същия месец на миналата година. Търговията с компютри и мобилни телефони също намалява с 1,9 на сто. Като този спад продължава през всеки от последните шест месеца.

През август продължава и спадът в преработващата промишленост. Спрямо същия месец на миналата година свиването на продукцията в промишлеността е с 1,9%, като понижение регистрират през всеки от последните шест месеца.

Производството на храни през август намалява с 14,2% спрямо същия месец на миналата година. Основната причина за това са високите цени, които водят до ограничаване на търсенето. Производството на текстил през август е намаляло с 29,7%, а на дрехи - с 11,4%, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна