IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:40 | 20 октомври 2023
Обновен: 01:37 | 29 април 2024

Картината днес: 1 050 000 българи не упражняват правото си на труд

145 000 младежи нито работят, нито учат

По материала работи: Ставри Таргов
Картината днес: 1 050 000 българи не упражняват правото си на труд

Неактивните хора на пазара на труда между 15 и 64-годишна възраст са един милион и петдесет хиляди. Младите хора, които нито учат, нито работят, са близо 145 000.

Търсим адекватна заетост на тези хора, работим и по плана с мерки за облекчаване на вноса на работници от чужбина, заяви при откриването на трудова борса във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Парите за увеличението на социалните плащания за догодина след увеличението на минималната работна заплата са предвидени от Министерството на финансите, бюджетната процедура все още не е приключила, заяви още тя, но не посочи какво е поисканото от министерството ѝ число за тези разходи в държавния бюджет, съобщава БНР.

"Правим преглед на това до колко са адекватни всички форми на социално подпомагане, до колко са адекватни всички съществуващи социални услуги" посочи Шалапатова.

Заетостта е един от начините за подобряване на социалното положение на българите, посочи социалният министър и допълни, че все още има голям финансов ресурс по различните програми за работодателите – да адаптират работни места за хората с увреждания.

Продължава работата по плана между различните министерства и държавни институции за улесняване на вноса на работници от чужбина за отраслите, които не могат да си намерят кадри у нас. Предстои той да бъде консултиран със синдикатите и работодателските организации, посочи Шалапатова:

"Нашата цел е да има адекватно покриване на потребностите на пазара с качествена работна ръка, която трябва да работи на достатъчно достойно ниво на възнаграждение".

Коментари

а пак сме начело ( преди 6 месеца )
огледай те се, само *** с детски колички и банкови карти
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна