IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
20:48 | 16 юни 2015
Обновен: 11:26 | 16 април 2024

Високо напрежение за тока: Бизнесът срещу държавата

По-малко от 30% от родните фирми ще ползват намаление

По материала работи: Ставри Таргов
Високо напрежение за тока: Бизнесът срещу държавата

Увеличението на цените на електроенергията породи напрежение между държавата и бизнеса. Бизнесът иска среща с премиера и оставките на енергийния министър и шефа на енергийния регулатор. Всичко това, ако влезе в сила готвеното увеличение в цената на електричеството.

Законовите промени трябваше да успокоят нещата, като дадат отстъпка на предприятията от зелената енергия. Но вместо да изпишат вежди, те ще избодат очи. Защото ограниченията са такива, че от тях могат да се ползват по-малко от 30 от най-големите компании, пише Нова телевизия.

Така с най-малко увеличение - от 4 до 8%, ще се разминат едва 15 компании. За други 12 поскъпването ще е с между 8 и 13 на сто. И всички останали увеличението ще бъде с между 13 и 20%. Става въпрос за близо 5000 български фирми.

На косъм от отстъпката се разминава дори най-големият завод за хляб в София. Както и най-голямото предприятие за производство на тоалетна хартия у нас.

„В крайна сметка този, който плаща сметката, винаги са потребителите – дали по линия на това, че ще плащат по-високи цени за електроенергия или по линия на това, че ще плащат по-високи стоки и услуги”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Работодателите пресмятат, че увеличението на тока за предприятията ще бръкне в джоба на всеки работник в тях с по 50 лева. Или ще коства работата на 60 000 служители. А ще доведе и до сериозно поскъпване на всичко, което произвеждат.


Бизнесът поиска спешна среща с премиера. А докато я получи – отиде на гости при икономическия министър.

„Още не сме поискали оставки, в нашето съвместно писмо с криб и стопанската камара сме заявили, че ако не бъдем чути, ще ги поискаме”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Работодателите настояват да се намалят покупките на скъпа енергия заедно с кражбите и неефективността. Така че да не се стига до подобни увеличения, съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна