IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:00 | 22 октомври 2023
Обновен: 18:57 | 25 април 2024

КНСБ: Под 1800-1900 лв. бруто човек не трябва да се навива да работи някъде

Ерата на евтината работна ръка приключи

По материала работи: Ставри Таргов
КНСБ: Под 1800-1900 лв. бруто човек не трябва да се навива да работи някъде

„Инфлацията не се бори с табелки. Пенсионерите знаят най-добре къде са промоциите. Кампанията няма да помогне. КЗК трябва да изсветли ценообразуването от началото до края“, заяви пред БНТ главният икономист на КНСБ Любослав Костов по повод на идеята на правителството големите вериги да предлагат стоките с най-ниски цени. По думите му веригите няма да имат против, но така не се бори инфлацията.

1427 лева са необходим за един работещ сам живеещ човек. Българите продължават да бъдат най-бедната нация в ЕС, посочи Костов.

„Нарастването на доходи номинално не могат да догонят ръста на цените. В последната година и половина нашата инфлация беше с около 30% по-висока от средноевропейската и в момента стоките от малката потребителска кошница, които присъстват на трапезата ни, като стойност са на ниво близко до това в Германия, Франция, Испания. Яйцата са най-скъпи в ЕС в България“, добави той.

„Инфлацията е единственото наказание на цялото общество без никакво законово основание, тъй като всички го понасяме с изключение на финансовия министър, който в условията на висока инфлация събира повече приходи в хазната. Това се случи последните две години“, посочи икономистът.

Докато приходите в бюджета номинално са нараствали, политиката по доходите е изоставала, което е отстъпление на държавата

„Държавата отстъпи от своите функции в политиката по доходите в ключови сектори като здравеопазване, социални дейности, култура“, подчерта Костов.

С много емпирични и научни изследвания през последната година беше доказано, че 2/3 от инфлацията у нас е привнесена отвън, а 1/3 е резултат от геополитически фактори и цените на световните пазари, заяви той и уточни: „Инфлация на търсенето в България няма. Инфлацията в България в последно време е инфлация на предлагането“.

Икономистът посочи, че бизнесът казва, че има недостиг на над 200 000 работни места, което означава, че трудът трябва да поскъпне.

„Ерата на евтината работна ръка приключи. Под 1800-1900 лева бруто човек не трябва да се навива да работи някъде. Крайно време е един работодател да влезе в затвора, че не плаща осигуровки и, че дава пари в плик“, категоричен бе синдикалистът, цитиран от "Труд".

Коментари

Новини Варна