IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
14:20 | 27 октомври 2023
Обновен: 15:04 | 28 април 2024

15 200 младежи ще бъдат подпомогнати за включване на пазара на труда чрез нов проект

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 188 млн. лв.

По материала работи: Ставри Таргов
15 200 младежи ще бъдат подпомогнати за включване на пазара на труда чрез нов проект

15 200 неактивни или безработни младежи ще бъдат подпомогнати за включване на пазара на труда чрез дейностите по проект  „Младежка заетост +” на Програма „Развитие на човешките ресурси” (П РЧР) 2021 – 2027. Това съобщават от Регионалната служба по заетостта във Варна.

Проектът е своеобразно продължение на проект „Нова възможност за младежка заетост”, изпълняван от Агенция по заетостта в предишния програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Основната му цел е да се повиши конкурентоспособността на младежите на възраст от 16 до 29 години, включително чрез осигуряване на възможност за стажуване, обучение по време на работа, осигуряване на заетост или включване в обучение за придобиване на „меки” умения при работодател.

Това ще улесни прехода на младите хора от образование към заетост и ще им позволи да натрупат ценен професионален опит, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодателите.

Заявките следва да бъдат подавани по образец чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ).

На неактивните и безработните младежи „Младежка заетост+” ще осигури подкрепа чрез:

- Обучения за придобиване на преносими и „меки” умения чрез ключови компетенции „Личностна и социална компетентност и умения за учене” и „Инициативност и предприемачество”;

 - Стажуване при работодател, за период от 6 до 9 месеца;

 - Обучение по време на работа с времетраене не повече от 6 месеца;

 - Наемане на безработни и неактивни младежи за период до 9 месеца;

 - Предоставяне на стимули за работодателите в случаите на сключване на безсрочен трудов договор със стажувал/стажуващ младеж за заемане на длъжност, съответстваща на квалификацията на стажанта, и за същото или по-благоприятно възнаграждение;

 - Осигуряване на средства за обществен транспорт от и до работното място на младежите за първия месец от стажа/обучението по време на работа/субсидирания период на заетост.

Безвъзмездната финансова помощ по Проекта е в размер на 188 млн. лева. Очаква се в него да се включат 15 200 неактивни или безработни младежи, от които 9 120 да останат на работа при същия работодател след приключването на дейностите по операцията. Проектът ще се изпълнява до 31.12.2027 г.

Допълнителна информация за работодатели и неактивни, и безработни има в бюрата по труда в цялата страна, както и на официалната страница на Агенция по заетостта в банера с наименование Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г.

Коментари

Новини Варна