IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
12:00 | 7 декември 2023
Обновен: 12:08 | 27 април 2024

Петролът отбеляза сериозен спад, цените на горивата у нас - не!

Цените по бензиностанциите са сякаш ползваме сорт “Брент”, а не по-евтиния руски “Уралс”

По материала работи: Ставри Таргов
Петролът отбеляза сериозен спад, цените на горивата у нас - не!

Мамят ни с цената на горивата по бензиностанциите. През последните седмици петролът поевтиня значително, но това не води до съществено понижение на цените на бензина и дизела, показа проверка на “Труд news”.

Цената на петрола сорт “Брент” се понижи до 76,8 долара за барел, при положение, че на 18 септември беше нараснала до над 93 долара. Петролът е най-евтин от пет месеца насам. Поевтиняването на петрола от 18 септември насам, без да бъдат отчитани промените в курса на долара, е с над 17%. Но от средата на септември насам и доларът е поевтинял спрямо лева.

Така цената на петрола сорт “Брент” в левове е намаляла от 170,58 лв. на 138,86 лв. за барел, или с 18,6%. А цената на бензина от пиковите стойности в края на септември от 2,88 лв. за литър се е понижила до 2,72 лв., или само с 5,5%, показват данни на сайта fuelo.net.

Цената на дизела от пиковите стойности през октомври от 2,90 лв. за литър, се е понижила само с 4,5% до 2,77 лв.

Още по-ясно става, че плащаме завишени цени на горивата, като погледнем какви са били цените по бензиностанциите предишния път, когато цената на петрола е била на сегашните нива.

В началото на месец май петролът сорт “Брент” поевтинява до сегашните нива. Но на 1 май бензинът струва е 2,57 лв. за литър, а дизелът е 2,61 лв. Само преди няколко месеца, при същите цени на петрола в долари бензинът е струвал с 15 ст. по-евтино, а дизелът е бил с 16 ст. по-евтин.

От началото на май насам курсът на долара е нараснал с около 2 ст. спрямо лева, което би трябвало да се отрази в поскъпване на бензина и дизела също с 2 ст. за литър, а не с 15-16 ст., както се случва в действителност. От месец май насам не са вдигали акциза и ДДС за бензина и дизела, няма и съществени промени на заплатите в бранша.

Ако погледнем още по-назад във времето, се оказва, че на 15 ноември 2021 г. петролът сорт “Брент” отново поевтинява до сегашното ниво. Тогава доларът е бил по-евтин - 1,70 лв. за долар, а сега е с 10 ст. по-скъп. На 15 ноември 2021 г. цената на петрола в левове е била 131,20 лв. за барел, средната цена на бензина е била 2,43 лв. за литър, а на дизела - 2,47 лв.

Оттогава насам цената на петрола в левове е нараснала само с 5,8%, а поскъпването на бензина и дизела е съответно с 11% и с 12%, или два пъти по-голямо.

При положение, че съществена част от цените на горивата се определя от акциза, който не е променян.

Оттогава са нараснали заплатите. Но рафинерията в Бургас използва руско гориво, което на 15 ноември 2021 г. струваше точно колкото сорта “Брент”. А сега руският петрол “Уралс” е доста по-евтин - само 60,4 долара за барел при 76,8 долара за “Брент”.

Оказва се, че цените по бензиностанциите са сякаш ползваме петрол “Брент”, а не по-евтиния руски петрол “Уралс”.

Коментари

Новини Варна