IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
16:00 | 7 декември 2023
Обновен: 13:04 | 27 април 2024

Две трети от българите трудно покриват всекидневните си разходи

Това показва изследване на НСИ

По материала работи: Ставри Таргов
Две трети от българите трудно покриват всекидневните си разходи

70 на сто или две трети от българите трудно покриват всекидневните си разходи. Това показва изследване на Националния статистически институт за третото тримесечие на тази година.

В него са се включили 5513 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3059 домакинства. Делът им продължава да е относително висок, почти без промяна спрямо предходното тримесечие. С известни затруднения са 36,6% от анкетираните, 21,9% определят покриването на всекидневните разходи като трудно, а 11.6% - като много трудно.

За 64,5% от българските домакинства доходите са останали без промяна през третото тримесечие спрямо предходните 12 месеца, като това представлява намаление с 13,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2023 г.

Увеличение на доходите обаче са посочили 31,7% от хората, което е близо двойно повече спрямо миналата година. Делът на посочилите намаление на доходите за последните 12 месеца е намалял през третото тримесечие на 2023 г. до 3,8%, което е с 2 процентни пункта по-малко спрямо предходното тримесечие.

Нараства делът на отговорилите, че могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 500 лева. Например ремонт, покупка на техника и други.

През третото тримесечие хората, които могат да си го позволят, са 55,7% от запитаните.

В същото време намалява делът на посочилите, че не успяват да посрещнат неочакван разход, като през третото тримесечие този дял достига 44,3% спрямо 49,2% на това мнение през второто тримесечие, пише "Телеграф".

Коментари

СОВА ПАРИС ( преди 4 месеца )
важното е да купуваме самолети, курвети, ракети от световните терориси САЩ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна