IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
13:20 | 11 декември 2023
Обновен: 18:36 | 28 февруари 2024

Социални работници излизат на предупрупредителен протест

Ето какви са исканията им

По материала работи: Ставри Таргов
Социални работници излизат на предупрупредителен протест

Снимка архив

На 12.12.2023 г. /вторник/ от 10 ч. до 11 ч. ще бъде проведена едночасова предупредителна стачка в структурите на Агенция за социално подпомагане /АСП/.

Дирекциите „Социално подпомагане“ от цялата страна ще се включат активно в стачните действия!

Исканията на работещите са:

• 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година;

• Осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП;

• Актуализация размера на средствата за представително работно облекло;

• Промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

По изчисления на Синдикат на административните служители "Подкрепа" е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 39,6 милиона лева и именно такъв ресурс настояваме да бъде осигурен в ЗДБРБ за 2024-та.

Не по-малко важно е след осигуряването на необходимите средства те да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АСП по съгласуван с и одобрен от синдикалните организации механизъм!

Надали има нужда да обръщаме внимание колко ключова за българското общество е Агенция за социално подпомагане – това е институцията, която е натоварена с нелеката задача да се грижи за най-уязвимите групи от нашето общество, а работещите в агенцията са не само утвърдени професионалисти, но и хора с големи сърца.

В АСП работят над 4600 души, които ежедневно, ежечасно и ежеминутно изпълняват своето професионално, но и чисто човешко призвание – грижат се за нашите съграждани в нужда! Унизително е социалните работници, чийто ангажименти нарастват постоянно през последните години, да получават възнаграждения, които са близки до минималната работна заплата! Настояваме за справедлива оценка на техния труд, съобщават от КТ "Подкрепа" - Варна.

Работещите в Агенция за социално подпомагане ще отстояват исканията си до край и в случай, че не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия!

Коментари

Новини Варна