IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
13:00 | 19 декември 2023
Обновен: 04:21 | 15 май 2024

Ресорната комисия гласува окончателно промените в закона за държавния бюджет

Общо подадените проекти са 1625 за около 3 милиарда лева

По материала работи: Ставри Таргов
Ресорната комисия гласува окончателно промените в закона за държавния бюджет

Бюджетната комисия гласува окончателно промените в закона за държавния бюджет за следващата година, като приложи списъка с инвестиционни проекти на общините, изпратени до министерството на финансите до 12 ч. вчера.

Общо подадените проекти са 1625 за около 3 милиарда лева. За всяка община е спазен лимитът, подчерта заместник финансовият министър Георги Клисурски.

"За проектите, които са в списъка, съответната община, трябва да има две неща: първото, ако е за проектиране, да има виза за проектиране и избран съответно изпълнител. Второто е, ако е за строителство, да има издадена виза за строителство и по съответната процедура по ЗОБ - избран изпълнител. С тези неща отива в Регионалното министерство, сключва договор за изпълнение и финансиране, получава до 20 процента аванс, и започва да действа по обекта. Няма други условия, освен лимитите", обясни председателят на комисията Йордан Цонев.

Той поясни, че общините, които са изпуснали сроковете, ще могат да подават проектите си до месец март догодина, когато списъкът ще бъде актуализиран.

"Март месец ще бъде допълнен, кориргиран. За два месеца нищо няма да се случи в общините, ако някой е изтървал проект или го е подал грешно, защото два месеца са нищо. Януари почти не се работи", допълни Цонев.

Комисията реши и облагането на хазарта да става по определена методика. С последните промени, внесени от финансовото министерство, се очакват над 200 милиона повече приходи от таксите за хазарт в бюджета за догодина. Новото облагане ще важи и за всички висящи производства и вече сключени лицензи за хазартна дейност, обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Тази методика е нужна, защото, ако е нямаме тогава ако вчера е издаден лиценз, той за следващите 10 години щеше да бъде по старите такси, а тази методика няма да бъде нито един лиценз. Вчера, онзи ден, миналата година, колкото има да довършва, ще довърши по новия.

Това е основанието. Това е данъчно облагане, вид данъчно облагане. Те не държат други данни, освен тези, които са по таксите за лиценза, каза Цонев, цитиран от БНР.

Коментари

Новини Варна