IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
17:00 | 26 декември 2023
Обновен: 11:15 | 28 април 2024

Азербайджан с интерес към "Лукойл Нефтохим Бургас"

Чака конкретна оферта

По материала работи: Ставри Таргов
Азербайджан с интерес към "Лукойл Нефтохим Бургас"

Азербайджан е отворен да обмисли придобиването на петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в България, ако бъде представена конкретна оферта, каквато до момента не е направена, каза посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов в интервю за "Евронюз България". В последните два дни изказването му е цитирано в редица азербайджански, руски и украински медии.

В края на април в София беше открит офис на държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR - изцяло държавна национална нефтена и газова компания със седалище в Баку.

"Ако бъде изпратено предложение за придобиване на бургаската рафинерия, СОКАР и държавата ще разгледат това предложение. СОКАР има възможности, но няма конкретно предложение, което може да се разглежда.

Трябва да има конкретно предложение от София с условия, да ги разгледаме, за да може и ние да направим предложение", каза в интервюто за "Евронюз България" посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов.

През септември 2023 г. българският парламент одобри постепенно спиране на вноса на руски петрол. Въпреки че България и няколко други страни от ЕС получиха дерогация от забраната за внос на руски петрол до края на 2024 г., депутатите гласуваха да се ограничи използването на суровини от Русия в рафинерията на "Лукойл" до 80% до края на 2023 г., преди напълно да бъде спряно през октомври 2024 г.

България въведе 60% данък върху печалбите за бургаската рафинерия, като ставката ще бъде намалена на 15% едва след продажбата на актива. В средата на октомври Асен Василев разкри, че "Лукойл Нефтохим" е в процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас.

Заводът изисква инвестиция от 500 милиона евро в модернизация, за да преработва по-леки неруски сортове, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна