IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
08:00 | 30 декември 2023
Обновен: 14:46 | 27 април 2024

Природният газ ще струва под 78 лв. за мегаватчас през януари

Намалението на цената ще е с 11%

По материала работи: Ставри Таргов
Природният газ ще струва под 78 лв. за мегаватчас през януари

Под 78 лева за мегаватчас се очаква да струва 1 мегаватчас природен газ, стана ясно след заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Очакванията на “Булгаргаз” са намалението да бъде 11 на сто вместо предварително прогнозираното от 8 на сто, обясни директорът на дирекция “Търговия с природен газ” в “Булгаргаз” Веселин Синабов по време на открито заседание в (КЕВР), цитиран от БТА.

При формиране на крайната цена, която ще бъде одобрена на закрито заседание на КЕВР на 1 януари догодина, се вземат предвид актуални данни, формиращи цената на природния газ, включително и котировките на международните газови пазари до 31 декември 2023 г.

В ценообразуването за януари се включени и количества природен газ от подземното газохранилище в Чирен, каза още Синабов и допълни, че цената им е фиксирана.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отбеляза, че през зимата е нормално цената на природния газ да се увеличава, но тази година тя намалява. Сред причините той посочи сравнителното мекото време, но и запълнените газови хранилища в цяла Европа. Газохранилището в Чирен е запълнено с малко под 90 на сто газ, но достатъчно, за да премине есенно-зимният сезон без проблеми, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна