IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
12:00 | 12 януари 2024
Обновен: 17:37 | 22 април 2024

Зърното поевтиня с 30%, хлябът - не

Няма голям ефект и от нулевата ставка на ДДС

По материала работи: Ставри Таргов
Зърното поевтиня с 30%, хлябът - не

Търговци и хлебозаводи правят фокуси с цената на хляба на гърба на българите. Изкупната цена на пшеницата е намаляла с 30 на сто за година, а при цената на хляба в магазините реално няма никаква промяна. Така потребителите плащат завишени цени за нещо, което слагат всеки ден на трапезата си.

Средната изкупна цена на пшеницата към 3 януари 2024 г. е 386 лв. за тон без ДДС, показват данни на Министерство на земеделието. Пшеницата е поевтиняла с 30,1% спрямо началото на миналата година, когато изкупната цена на пшеницата беше 552 лв. за тон.

През изминалата 2023 г. световните пазари на зърнени култури се успокоиха и изкупната цена на пшеницата постепенно намаляваше. В началото на месец март миналата година хлебната пшеницата струваше 526 лв. за тон. От тогава насам тя е поевтиняла с близо 27 на сто, пише "Труд".

А средната цена на хляба остава като замразена на едно ниво. Според правителствения сайт за цените на основни храни foodprice.bg, средната цена на белия хляб в разфасовка от 650 гр. сета е 1,52 лв., точно колкото е била стойността му и в началото на месец март миналата година, откогато са първите данни на сайта.

Оказва се, че рязкото поевтиняване на пшеницата сякаш не оказва влияние върху крайната цена на хляба. Ефектът от поевтиняването на пшеницата остава в търговците и хлебозаводите и не стига до крайния потребител.

Подобна беше и ситуацията с въвеждането на нулева ставка на ДДС за хляба от средата на 2022 г. Мярката беше гласувана от депутатите с идеята цената на хляба да бъде понижена, тъй като той е основно препитание за голяма част от населението на страната, а през 2022 г. имаше рекордна инфлация.

Въвеждането на нулева ставка на ДДС за хляба вместо стандартната ставка от 20 на сто трябваше да подпомогне най-бедните в страната, като им осигури по-евтина храна.

Но данните на НСИ показват, че в резултат на премахването на данъка от 20 на сто, през юли 2022 г. цените на хляба и зърнените храни са се понижили само с 4,3%.

През следващия месец август е имало още едно незначително поевтиняване на хляба с 0,5%, а след това цените отново са тръгнали нагоре.

В края на миналата година депутатите решиха нулевата ставка на ДДС за хляба да остане в сила до 30 юни 2024 г., явно за да няма поскъпване на основния за трапезата на българина продукт по време на зимните месеци, когато домакинствата плащат сметки за ток и парно.

За средата на настоящата година беше оставено и влизането в сила на първата стъпка от излизането на домакинствата на свободния пазар на ток.

Предстои да видим от 1 юли 2024 г., когато хлябът отново ще бъде с 20 на сто ДДС дали цената му ще нарасне само с 5%, приблизително колкото беше поевтиняването при въвеждане на нулевата ставка, или търговците и хлебозаводите ще използват момента, за да вдигнат цената на насъщния значително повече.

Коментари

Новини Варна