IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
11:00 | 24 януари 2024
Обновен: 05:22 | 1 май 2024

Нужна е комуникационна кампания към търговците за спазване правилото за двойното обозначение на цените

Превенцията е също толкова важна, колкото и ефективният контрол

По материала работи: Ставри Таргов
Нужна е комуникационна кампания към търговците за спазване правилото за двойното обозначение на цените

Габриела Руменова

Необходимо е още сега провеждането на комуникационна кампания, която да е насочена към всички заинтересовани страни и най-вече към икономическите оператори, за да може да бъдат защитени интересите на потребителите в предходния период около въвеждането на еврото. Превенцията е също толкова важна, колкото и ефективният контрол. Това коментира в ефира на Радио София основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

„Търговците трябва да бъдат събрани и да им бъдат припомнени основните изисквания в Закона за защита на потребителите по отношение обявяването на цените, както и да бъдат запознати с новите изисквания при двойното обозначаване на цените и правилното превалутиране, които произтичат от Плана за въвеждането на еврото.“, каза Руменова.

„Ако търговците не познават правилата, ако те не подхождат добронамерено към своите клиенти и също така ако не знаят, че при нарушение ще бъдат санкционирани от контролния орган, то тогава няма как да се установи един справедлив и защитен за потребителите пазар“, добави експертът.

Според нея има добър план, с конкретни цели по отношение на потребителската защита. „Въпросът е как на практика ще се реализира, защото той трябва да бъде детайлизиран – да бъдат изведени конкретни целеви публики, конкретни послания към тях и цели, които да бъдат постигнати, като се включат подходящите комуникационни канали.

Само по такъв начин търговците ще разберат какво се очаква от тях, за да бъдат изрядни, защо трябва да са такива и какво следва, ако не са. А потребителите – от какво и как да се пазят, както и как да упражняват своя граждански контрол с реакция и сигнали при нарушения.“, обясни Габриела Руменова.

„В момента Комисията за защита на потребителите не се възприема като орган, който може да бъде уважаван и да всява респект, тъй като тя епизодично се насочва към сектори, които не са приоритетни за обществото, а е важно да се фокусира именно върху касаещите обикновения потребител проблеми, не върху чрезвичайни покупки, които прави много малък процент от обществото.

Както казаха министърът на икономиката и дори премиерът, КЗП се нуждае от реформиране, тъй като в момента не работи така, че да защитава интересите на потребителите. Надяваме се, че това предстои“, завърши тя. 

Източник: https://bnr.bg/sofia/post/101938944/evro-i-leva-v-magazina-kak-da-se-predpazim-ot-izmami

„Ние, потребителите“

Коментари