IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
17:00 | 13 февруари 2024
Обновен: 08:41 | 29 април 2024

БНБ представи българските евромонети

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху сегашните разменни стотинки

По материала работи: Ставри Таргов
БНБ представи българските евромонети

Българските евроцентове

Българската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. След постигането на пълна правна конвергенция на БНБ с приетия през м. януари т.г. нов Закон за БНБ, това е следваща важна стъпка, която институцията изпълни при подготовката за пълноправно членство на страната ни в еврозоната.

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

Българските 1 и 2 евро

3 са предстоящите стъпки:

• Изработване на евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на произвежданите монети и сертифициране на българския „Монетен двор“ ЕАД.

• Пристъпване към редовно производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от Република България.

• Емитиране на евромонетите с българските символи, считано от датата на приемане на еврото от Република България за законно платежно средство.

Коментари

Новини Варна