IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
14:00 | 16 февруари 2024
Обновен: 03:38 | 26 април 2024

Нова екотакса оскъпява горивата

Това ще повлече след себе си и цените на храните

По материала работи: Ставри Таргов
Нова екотакса оскъпява горивата

Нова екотакса ще вдигне стойността на горивата за автомобилите. Европейската комисия вече е решила сухопътните превозни средства да бъдат включени в схемата за търговия с вредни емисии. Когато това стане, бензинът и дизелът ще поскъпнат с около 50-80 ст. за литър, съобщи “Труд news”, цитирайки Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Плановете на Европейската комисия са да започнем да плащане за вредните емисии от автомобилите от началото на 2027 г.

Изчисленията за предстоящото вдигане на цените са направени на база какво количество вредни емисии отделят 1000 литра горива. Но с колко точно ще поскъпнат бензинът и дизелът ще зависи от борсовите цени на квотите за въглеродни емисии.

Те бяха надминали 100 евро за тон, но след това поевтиняха. Авторите на идеята да бъде плащано за вредните емисии, които отделят автомобилите, искат поне през първите години от стартиране на схемата цената на квотите да не е много висока, за да се приеме по-лесно от хората. Но според анализ на базирания в Берлин мозъчен тръст Agora Energiewende цената на квотите може да достигне 200 евро на тон.

При поскъпване на горивата с 80 ст. за литър, цената на бензина А-95 от сегашните 2,65 лв. ще нарасне на 3,45 лв. за литър, а дизелът ще поскъпне от 2,75 лв. на 3,55 лв. за литър. Поскъпването на горивата обаче ще повлече скок с цените на всички стоки и услуги, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна