IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
14:20 | 24 февруари 2024
Обновен: 15:50 | 3 май 2024

Ръстът на отпуснатите от банките жилищни кредити удари нов рекорд

За първи път общият размер на заемите надхвърля 20 млрд. лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Ръстът на отпуснатите от банките жилищни кредити удари нов рекорд

Ръстът на отпуснатите от банките жилищни кредити удари нов рекорд от 21%. Към края на януари предоставените от банките заеми на домакинства за покупка на къщи и апартаменти са в размер на 20,14 млрд. лв., което е увеличение с близо 3,5 млрд. лв. в рамките на година, показват данни на БНБ.

За първи път общият размер на жилищните заеми надхвърля 20 млрд. лв. Причините за това са желанието на хората да живеят в по-големи и по-хубави домове, както и да вложат парите си в имот, за да ги предпазят от инфлацията.

Често хора искат да инвестират в имот, но наличните им пари не са достатъчни и затова взимат и банков кредит. Ниските лихви по ипотечните заеми допълнително стимулират пазара на имоти.

Потребителските кредити за домакинствата нарастват с 12,6% за година и достигат 16,98 млрд. лв. Голяма част от тези заеми са за ремонт в дома, за покупката на мебели и домакински уреди. Оказва се, че желанието на хората да живеят в по-хубав дом е основният двигател на кредитирането в страната.

Общият размер на депозитите на домакинствата за година нараства със 7,9 млрд. лв. и вече надминава 80 млрд. лв., пише "Труд".

 

Коментари

анонимен ( преди 2 месеца )
В мафиотска държава,банките са на бандити!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
анонимен ( преди 2 месеца )
Българските банки изкарват огромни пари от такси. Няма конкуренция. Вече се искат такси дори за това, че си теглиш от своите пари. Изгониха всички чужди банки от страната и вече са картел. Обслужването е тотален крах, ако нямаш познат в техен офис.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
Новини Варна