IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
10:00 | 27 март 2024
Обновен: 22:35 | 27 април 2024

Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени нагоре при влизането ни в еврозоната

Това предвижда проектът на Закон за въвеждане на еврото

По материала работи: Ставри Таргов
Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени нагоре при влизането ни в еврозоната

Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени нагоре при влизането ни в еврозоната, предвижда проектът на Закон за въвеждане на еврото, който е пуснат за обществено обсъждане.

За пенсии, заплати, обезщетения и социални помощи няма да важи общото правило за закръгляване при превалутиране от левове в евро. За тях при превалутиране от левове в евро, ако третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая ще се увеличават с единица.

При влизането ни в еврозоната парите по сметки и депозити, както и кредитите ще бъдат превалутирани от левове в евро по курса, с който ще влезем в еврозоната. Фиксираните лихви по левовите заеми няма да се променят. Но за левовите заеми с плаваща лихва на банките може да се наложи да променят основата, на базата на която определят лихвата.

Сега голяма част от лихвите по левовите кредити се определят на база лихвите по левовите депозити. С влизане в еврозоната левови депозити няма да има и за база за определяне на лихвите по заемите банките може да използват лихвите по влогове в евро. В проектозакона е записано, че при тази промяна лихвите по заемите не може да са по-високи от лихвите преди въвеждане на еврото.

Шест месеца след влизането ни в еврозоната банките ще обменят безплатно суми в брой от левове в евро. В селища, където няма офиси на банки, това ще правят в „Български пощи“. За обмяна на суми над 30 хил. лв. от банките ще искат три дни предварителна заявка.

В пощата предварителна заявка ще искат за обмяна на суми от 1000 лв. до 10 хил. лв. Ако имате по-голяма сума в брой, ще може да я обмените в пощата на няколко пъти, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна