IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
05:26 | 29 април 2014
Обновен: 11:02 | 20 юли 2024

Тристранният съвет обсъжда удължаването на платеното майчинство

Тристранният съвет обсъжда удължаването на платеното майчинство

По материала работи: Златина Добрева
Тристранният съвет обсъжда удължаването на платеното майчинство

Удължаването на платеното майчинство с половин година ще обсъждат представителите на тристранния съвет. Предложението е част от пакета с промени, предложени от КНСБ, които трябва да се обсъдят от социалните партньори. Очаква се тристранката да обсъди и промени в Правилника за устройството и организацията на работа на медицинските експертизи.
Според КНСБ в момента родителите не се възползват от правото си на шест месеца допълнително майчинство, защото то е неплатено. Затова от синдикалната организация предлагат или работодателите, или държавата да осигурят заплащане. Като цяло работодателите не са против идеята, но имат определени условия, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.
„Това не е невъзможно, но е важно общите разходи да бъдат регулирани. Един от начините е да се намали общият срок от 24 месеца отпуска за отглеждане на дете. Няма друг такъв случай в ЕС", заяви Велев, цитиран от dariknews.
Чавдар Христов от КНСБ не уточни дали допълнителните средства трябва да бъдат дадени от държавата в лицето на НОИ, или пък от работодателите, както и не посочи какъв трябва да бъде механизмът за изчисляването на сумата:
„Можем да търсим и някакви по-изгодни решения от например изчисляването на възнаграждението за платен отпуск тогава, когато се ползва. Може да се търсят и някакви други по-ниски нива на заплащане, но да се създадат стимули да бъде ползван този отпуск", каза Христов.
Очаква се позицията на правителството за удължаването на платеното майчинство да стане ясна на тристранния съвет.

Коментари

Новини Варна