IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
16:45 | 21 май 2024
Обновен: 00:06 | 27 юли 2024

Николай Василев: Въвеждането на еврото в България ще доведе до бързо забогатяване

Така се случи с всички други страни, твърди икономистът

По материала работи: Слав Велев
Николай Василев: Въвеждането на еврото в България ще доведе до бързо забогатяване

Снимка: БГНЕС, архив

Бившият министър на икономиката Николай Василев заяви, че "въвеждането на еврото в България ще доведе до бързо забогатяване на населението, както се случи с всички други страни". В интервю пред Радио Варна" той даде пример с Хърватия и разсея опасенията на противниците на влизането ни в езврозонта, че доходите ни ще станат ниски, а търговците ще спекулират с цените.

"Занимавам се с темата от 25 години, твърдя отговорно, че няма нито един негатив за България, категоричен е Василев. Няма как да се случи при промяна на валутата цените да се удвоят, а заплатите да намалеят и направи сравнения. Ако бяхме архитекти и някой каже, че като въведем еврото една стена от 4 метра ще стане 8 метра, ще кажем, че е луд. С приемането на еврото ще има много повече инвестиции, дългосрочна по-ниска инфлация, развита търговия и туризъм, ще отпаднат транзакционни разходи, много банкови такси и услуги - също", прогнозира експертът.

Василев посочи, че от 2005 година насам не вижда последователна политическа воля за придвижването ни към еврозоната. Можехме вече да сме приели еврото преди 10-15 години, да сме по-богати и горди първокласни европейци, а сега се чувстваме в края на масата, в края на континента, по-близо до Африка и Азия, отколкото до център на Европа, подчерта бившият икономически министър. 

Той отправи критики към правителствата през последните 19 години, които не са провели нито една информационна кампания, която да обясни на хората смисъла на влизането ни в еврозоната.

Коментари

didier93 ( преди 2 месеца )
Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93 @gmail.com Имейл: didierdf93 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Алекс ( преди 2 месеца )
На вас забогатяване,да. За 95% от българи-- ..композиция от 3 пръста.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна