IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
18:30 | 28 юни 2015
Обновен: 17:29 | 18 април 2024

Бизнесът предложил мерки за подобряване ефективността в енергетиката

Съкращаването на разходите да включи и тези за труд, препоръча председателят на УС на АИКБ Васил Велев

По материала работи: manager
Бизнесът предложил мерки за подобряване ефективността в енергетиката

В момента се водят разговори по предложения на бизнеса за подобряване на ефективността в енергетиката, заявил пред Агенция Фокус председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.
„Моето виждане е, че в предложението да се съкратят 10 % от административните разходи трябва да се включат всички разходи, включително и за труд. В противен случай стигаме до там тези 10% да се търсят от пестене само на кламерите и хартиите, а неефективният, многочислен и скъпо платен персонал да остане,” коментирал той. – „Няма да се съгласим на тази позиция, защото всички тези заплати на много хора ги плащаме ние, които си плащаме сметките за електроенергия,” добавил Велев. Той изтъкнал още, че заетите в държавната енергетика са в пъти повече, отколкото било необходимо.

По думите му обаче най-сериозният резерв, който можело да се извлече, е от „скъпите енергии”.

„Ние искаме да се разгледат договорите с американските централи, където има нарушения и присъединяване на фотоволтрици,” коментирал той.

По думите му, тези дружества, които произвеждат енергия от слънцето трябва да излязат на свободния пазар, а не да продават на префернциални цени. Част предложенията включва и въвеждането на данък за неритмично подаване на енергия и данък върху скъпата енергия.

„Всичко това са мерки, които безспорно трябва да бъдат предприети, но не трябва да се оставят на заден план и реформите в държавните дружества”, коментирал Васил Велев. - “КЕВР отложи своето решение по формално юридически причини, но самото отлагане на влизането в сила на новите цени, ще се състои, при положение, че има такава воля от парламента. То обаче не е достатъчно да се реши проблемът. Трябват енергични действия, а срещу тези действия и мерки, които се прилагат, има огромна съпротива. Затова на тази съпротива трябва да й се предостави друга още по-голяма сила. Това е цялата българска индустрия,” категоричен е Велев.

Той изтъкнал още, че времето в държавната енергетика „е спряло преди 25 години”.

По думите му, ако държавните дружества не подобрят ефективността и производителността си, когато излязат на свободния пазар и започнат да функционират на енергийната борса, някои от тях нямало да оцелеят. В резултат щяло да се стигне до затваряне на много повече работни места в сектора.

Председателят на УС на АИКБ не изключил протестите на работещи в индустрията да продължат и през следващата седмица.

„Както обявихме нашият протест е в подкрепа на предприеманите от правителството реформи. Виждаме, че има една огромна съпротива и ни се говорят такива нелепости като това, че съкращавайки разходите в енергийните дружества, няма да се постигне намаление на цените. Ние като здравомислещи хора не можем да приемем такава нелепица,” коментира той.

Той изтъкнал, че на среща между работодателските организации следващата седмица можело да се вземе решение за евентуални нови протести.

В интервю за предаването „Полиграф” с водещ Светла Петрова на Bulgaria On Air председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че предложеният от регулатора модел за цените на тока възстановява нарушената справедливост в изготвянето на сметките за бизнеса и домакинствата. Той е категоричен, че моделът е в полза на националните интереси, както и че от страна на бизнеса се оказва натиск върху КЕВР за прилагането му.

 

Коментари

Новини Варна