IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
11:07 | 18 март 2014
Обновен: 12:50 | 20 май 2024

Отнемат лицензиите на ЕРП-тата, ако днес не се издължат на НЕК

Отнемат лицензиите на ЕРП-тата, ако днес не се издължат на НЕК

По материала работи: Златина Добрева
Отнемат лицензиите на ЕРП-тата, ако днес не се издължат на НЕК

ДКЕВР започва процедура по отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества, ако те не се издължат на НЕК до края на деня. Това обяви пред журналисти председателят на регулатора Боян Боев.
Той допусна, че заради банков превод парите могат да постъпят по сметките на НЕК и утре.
„Ще заседаваме и ще предприемем съответните действия. Едно от действията, които можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз“, каза той.
Боев съобщи, че вече има и наказателни постановления за ЕВН и Енерго-Про в най-големия предвиден по закона размер от 1 млн. лв., а до края на седмицата ще има и наказателно постановление за ЧЕЗ.
В момента тече срокът за обжалването им, но оттук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, обясни Боев, цитиран от Dnes.bg.
Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че трите електроразпределителни дружества в България не заплащат сумите към Националната електрическа компания, защото компенсират собствени разходи. Той е категоричен, че действията им са незаконни и че ще сезира главния прокурор, ако днес не се извършат плащанията към НЕК.
Шефът на енергийния регулатор пък напомни, че дружествата, както и всички участници на пазара, трябва да спазват законите.
Боев заяви, че прихващанията на средства от страна на ЕРП-тата са незаконосъобразни и до момента са в размер на около 318 млн. лв.
"В чл. 35 на Закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, то те трябва да бъдат предявени пред ДКЕВР", обясни шефът на комисията.
Той добави, че трите дружества имат претенции за разходи от минал период, но вместо да ги предявят пред ДКЕВР, те директно си ги прихващат и това е незаконосъобразно.
Боев обясни, че тези разходи трябва да бъдат представени в заявленията на дружествата за новия ценови период от 1 юли 2014 г. Крайният срок за подаването им е 31 март.
Периодът, в който дружествата твърдят, че имат неразплатени разходи, е от юли 2012 до юли 2013 г., поясни Боев.
След като ги предявят, в енергийния регулатор трябва да ги анализират и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, да се види дали ще рефлектират върху крайната цена.
Боев уточни, че дружествата са поискали да им бъдат признати тези разходи още миналата година, но когато са подавали заявленията ценовият период - до 1 юли 2013 г., не е бил изтекъл и не са били отчетени всички  разходи. Сега е моментът ЕРП-тата да предявят всичките си разходи, добави Боев.

Коментари

Новини Варна